Kárpát-medence útikönyv
Település
Kőszeg - Kárpát-medence útikönyv

Kőszeg

Kőszeg

Kőszeg megközelítése, fekvése:

Az Alpokalján, a Kőszegi-hegység keleti lábánál, festői környezetben fekszik a város. Megközelíthető a Sopron és Győr közötti 86-os sz. útról Fertőszentmiklósnál lekanyarodva, illetve Szombathely felől a 87-es sz. úton észak felé.

A városról:

Alapítása a XIII. századra tehető. 1328-ban Károly Róbert királyi várossá tette, 1647-től szabad királyi városi rangot kapott.

Kőszeg

1532-ben a Bécsnek induló török sereget Jurisics Miklós maroknyi csapatával megállította, ennek emlékeit ma is láthatjuk a Jurisics várban, az ostrom emlékére pedig 11 órakor csendül fel ma is a harangszó.

Kőszeg: A Jurisics vár bejárata

A XVIII. században élte a város aranykorát, ekkor épültek a mai Chernel utca főnemesi palotái a Jurisics tér mellett, ahol XV-XVI. századi polgárházakat találhatunk. Kőszeg belvárosa tulajdonképpen a Várkör által haárolt terület, a védműrendszer a városfallal jelentős szerepet játszott e belső mag megőrzésében, így az napjainkban is eredeti szépségében csodálható meg.

Kőszeg: Hősök kapuja a Jurisics tér felől

Különösen érdekesek azok az épületek, melyek évszázadok óta ugyanazt a funkciót töltik be, ma is e szerint működnek. Ilyen a Városháza, vagy a XVII. századtól fogadóként működő Arany Strucc Szálloda.

Kőszeg: A Városháza épülete

Kőszeg és festői környezetének, történelmének, múltjának, épített örökségének, látnivalóinak köszönhetően már a XIX. században is kedvelt turisztikai központ volt, mely ma is jellemző rá. Sokszínű programokat, történelmi emlékeket, kiállításokat, kulturális események sokaságát kínálja az ideérkezőknek és egész éven át várja a látogatókat.

Kőszeg: Jézus Szíve plébániatemplom

Források:

Írott-kő tanösvény ismeretterjesztő táblája


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció