Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Földvárak, sáncok
Északi régió > Északi-középhegység (Mátraerdő) > Börzsönyvidék > BörzsönyKirályrét: Várhegy - Kárpát-medence útikönyv

Királyrét: Várhegy

Királyrét: Várhegy

Megközelítése, fekvése:

Királyréttől keletre, közvetlenül az edei vasút végállomása felett találjuk az egykori földvár maradványait. Megközelíthetjük autóval és kisvasúttal Kismaros felől. Amennyiben autóval érkezünk, a parkolásért (behajtásért) fizetni kell Királyréten.

A földvárról:

360 m tengerszint feletti magasságban fekszik a hegytetőn, kelet felől volt megközelíthető, ebből az irányból védte félkörívben a ma is látható árok és sánc. A többi irányból meredek hegyoldal övezi. Királyréthez képest kb. 100 méterre magasodik, és 50-60 méterre emelkedik a Széles-mező nevű fennsíkból, amelynek nyugati csücskét képezi. Az egykori vár területét ma erdő fedi.

Királyrét: A Várhegy csúcsán

1981-ben Miklós Zsuzsa végzett ásatásokat a területen, mely során megállapította, hogy a vár keleti, támadható oldalát egy mintegy 250 cm mély, 6 m széles sziklába vágott árok, valamint ennek külső szélén egy kb. 100-120 cm magas, sziklatörmelékből készült sánc védte.

Királyrét: Védelmi árok a Várhegyen

A lakóterületen késő bronzkori leletek, valamint középkori, XII.-XIII. századi fazéktöredékek és egy vas késtöredék kerültek elő. Az ásatások során épületre utaló nyomokat nem találtak, az erődítés a jellege alapján a középkorban épült.

Források:

Várak a Börzsönyben túramozgalom igazolófüzete


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • A váchartyáni Várhegyen két (egymás fölé épült) földvárat is feltártak 1975 körül. A Pest Megyei Múzeum biztosan tud róla anyagot adni.
    Számomra a legérdekesebb földvár a Boldogkőváralján található úgynevezett szentistváni földvár volt. 1995-ben jártunk ott, és akkor 8 és 10 éves fiaim is azonnal meglátták, hogy az vár volt a maga idejében.

Címkék: Királyrét | Börzsöny | Hont vármegye | Földvár | Várhegy |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció