Kárpát-medence útikönyv
Szurdokok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > BakonyKerteskői-szurdok - Kárpát-medence útikönyv

Kerteskői-szurdok

Kerteskői-szurdok

Megközelítése, fekvése:

A Kerteskői-szurdok a Gerence-patak mentén található Pénzesgyőr és Bakonybél között. Gyalogosan közelíthetjük meg Pénzesgyőr felől a Zöld jelzésen. Bakonybél keleti, Pénzesgyőr felőli részéről indulva szintén a Zöld jelzést kell választanunk, de indulhatunk a Szent-kút felől is, akkor viszont először a Piros + jelzésen kell felkapaszkodnunk a 383 m magas Csúcs-hegyre, majd ott kell jobbra fordulva csatlakoznunk az előbb említett Zöld jelzésre Pénzesgyőr felé.

Bakony: Kerteskői-szurdok

A szurdokról:

A Szömörke-völgy legvadregényesebb része a szűk, sűrű erdők és vad sziklafalak övezte Kerteskői-szurdok. Már Szent István bakonybéli alapítólevelében is szerepelt Kerteskuv néven.

Bakony: Kerteskői-szurdok

A sajnos manapság már jobbára száraz patakmeder mellett, az északi sziklafal aljában vezet a keskeny gyalogösvény. A krétakori mészkőben kialakult eróziós szurdokvölgy függőleges, kagylóhéjszerű alakzatokkal, páfrányos sziklafalakkal kápráztatja el az oda látogatókat, a fölé tornyosuló sziklák (az Oltár-kő és testvére) közé még nyáron is alig találnak be a napsugarak.

Bakony: Kerteskői-szurdok

A mindössze 300 m hosszú szurdok felejthetetlen látványossága a Bakonynak, bár a medrének mohos kövein ma már csak nagyon ritkán robog le a "Gerence tajtékzó vize".

Források:

Cartographia: Bakony turistakalauz


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kerteskői-szurdok | Veszprém vármegye | Bakony | Szurdok | Gerence-patak | Pénzesgyőr |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció