Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Erődtemplomok
Kelnek: Erődtemplom - Kárpát-medence útikönyv

Kelnek: Erődtemplom

Kelnek: Erődtemplom

A kelneki erődtemplom megközelítése:

A templom Kelnek központjában található. A település megközelíthető Szeged, Nagylak, Arad felől a romániai 7-es sz. főúton, illetve Debrecen, Kolozsvár, Gyulafehérvár felől az 1-es sz. főúton, Szászsebest elhagyva egy kereszteződésben jobbra (dél felé) kell fordulni.

A kelneki erődtemplomról:

A településen már 1309-ben plébániatemplom volt, melyet a Mindenszentek tiszteletére emeltek. A vártemplom felújításakor IV. Béla és V. István korabeli pénzérméket találtak, tehát valószínű, hogy a tatárjárás korában épült. 1430-ban a vár a Keling grófok birtokából átkerült Kelnek népéhez. Az állandó török fenyegetés miatt megerősítették és az északi részén egy külön kápolnát emeltek. Ezután a korábbi templomot elhagyták, nem építették újjá, helyette ezt használták.

Kelnek: Erődtemplom

A várban épített kápolna félkörívvel zárul és félköríves a diadalív is. A nyugati homlokzatnál található kapu a szászsebesi templom déli kapujának a mása, késő gótikus stílusban épült, építését 1540-re teszik. A XIV. század végén gótikus csarnoktemplomot építenek, többszögű szentélyzáródással. Ennek egy részét 1868-ban lebontják. A XVI. században még egy harmadik falövet húznak a vár köré, a központi tornyot pedig 20 méterrel megmagasítják. A romos állapotú erődtemplomot 1962 és 1964 között restaurálták.

A település katolikus lakói a reformáció során lutheránusokká váltak.

Kelnek: Erődtemplom

Források:

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kelnek | Szeben vármegye | Erdély | erődtemplom | Erdélyi szász erődtemplom | Erdélyi erődtemplom |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció