Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Bányák
Kelemen-havasok: Kénbánya - Kárpát-medence útikönyv

Kelemen-havasok: Kénbánya

Kelemen-havasok: Kénbánya

Megközelítése, fekvése:

A Kelemen-havasok keleti felének központi részén, a hegység legmagasabb csúcsai által körülvéve, hatalmas sebhelyként éktelenkedik a kénbánya óriási piramisa. Megközelíthető autóval, majd gyalog Maroshévíz felől, illetve talán végig autóval Vatra Dornei irányából.

Kelemen-havasok - Kénbánya panoráma

Története:

A bányát az 1960-as években kezdték építeni, valamint több tömbház is készült az itt dolgozó munkások számára. A termelés a 70-es években kezdődött el, a sárgásvörös színű hegycsúcsot nem csak kívülről tették tönkre, hanem elpusztítottak egy világviszonylatban is egyedülálló, soklabirintusos barlangrendszert, melyben látványos vasoxid sztalagmitok, kaolin képződmények voltak, valamint egy Csokoládé-palotának nevezett kéncsepkövekben gazdag termet is.

Kelemen-havasok - Kénbánya

A bánya soha nem termelt nyereséget, ezért 1997-ben bezárták, az itt épült tömbházakban jelenleg senki nem lakik, teljesen kifosztották.

Kelemen-havasok - Kénbánya

Esős időben a kénes hegyről lefolyó vizek a patakokba ömlenek, és a nagy savtartalmuk miatt minden élőlényt elpusztítanak. Tehát az ökológiai katasztrófa a bánya bezárása ellenére tovább folytatódik. A bánya területén, ahol se állat, se növény nincs, az ember úgy érezheti magát, mintha a holdon sétálna.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kelemen-havasok | Erdély | Beszterce-Naszód vármegye | Bánya | Keleti-Kárpátok | Kárpátok |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció