Kárpát-medence útikönyv
Tavak
Keleti régió > Keleti-Kárpátok > Kelemen-Görgény-Hargita-hegyvidék > Kelemen-havasokJézer-tó (Bánffy-tengerszem) - Kárpát-medence útikönyv

Jézer-tó (Bánffy-tengerszem)

Jézer-tó (Bánffy-tengerszem)

Megközelítése, fekvése:

A Büdös(Puturósza)-patak fejénél fekszik, 1730 m magasságban, a Rekettyés-tető (2021 m) csúcsa alatt. Megközelíthető a Maroshévíz és Borszék között 15. sz. országútról az Urmánczy-romnál észak felé lekanyarodva. Innen a Lomás-patak folyását kell követni a Büdös mezejéig, majd onnan a Büdös-patak mellett haladó KÉK KERESZT turistajelzést követve juthatunk a tóig. Gépkocsival rossz minőségű erdei úton kb. a Büdös mezejéig juthatunk, onnan már csak magasabb felépítésű autóval, terepjáróval ajánlott tovább menni.

A tóról:

Vízfelülete 0,15 hektár, legnagyobb mélysége 5 m. Környéke védett, része a Kelemen-havasok Nemzeti Parknak.

Kelemen-havasok: Jézer-tó

A tavat már Orbány Balázs is ismeri és Puturósza-tó néven említi a Székelyföld leírása című művében. 1940 és 1944 között Bánffy-tengerszemként említik az akkori térképek és leírások.

Kelemen-havasok: Jézer-tó

Jégkorszaki eredetű tó, helyén egy végmoréna volt, az itt található kőzettörmelék eróziója során agyagos málladék keletkezett, ami vízzáró réteget képezve tette lehetővé a tó keletkezését.

Kelemen-havasok: Jézer-tó

Források:

Dimap: Kelemen-havasok 1:60 000 turistatérkép


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • nagyon szép, vissza vágyok hozzá.

Címkék: Jézer-tó | Maros-Torda vármegye | Kelemen-havasok | | Rekettyés-tető |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció