Kárpát-medence útikönyv
Dombok, hegyek
Kelemen-havasok: Istenszéke - Kárpát-medence útikönyv

Kelemen-havasok: Istenszéke

Kelemen-havasok: Istenszéke

Megközelítése, helye:

Az Istenszéke a Kelemen-havasok nyugati, délnyugati határán található. Az 1380 m magas csúcsot legegyszerűbben a Maros völgyéből, Dédabisztra településről kell északi irányba elindulni a Bisztra-patak mentén. 5-6 km-t megtéve, az útról keleti irányban ágazik ki egy patak menti gyalogos út, amely felvezet a csúcsra (képeink ezen az útvonalon készültek). Másik lehetőség, hogy Dédabisztrát kelet felé (Galónya) felé elhagyva, a Bisztra-patak keresztezése után kb. 7-800 méterre észak felé indul a kék turistajelzés, ami szintén az Istenszéke csúcsára visz. A leküzdendő szinkülönbség kb. 900 m, a csúcsig vezető gyalogút hossza jó 4 óra.

Az Istenszékére vezető gyalogút Fent az Istenszéke tetején

A hegyről:

A környező táj, illetve maga az Istenszéke is központi szerepet játszik Wass Albert: A funtineli boszorkány című művében. A messziről a Balaton-felvidék trapéz alakú tanúhegyeire emlékeztető hegy nagyszerű kirándulóhelyet kínál, sűrű erdőkkel, izgalmas sziklaalakzatokkal, csodás panorámát nyújtó sziklakilátókkal.

Istenszéke távolról

A hegy anyaga andezit, mai alakja úgy jött létre, hogy a körülötte található puhább kőzetanyag elkopott, erodálódott, megmaradt a keményebb, mai formáját mutató Istenszéke hegytömbje.

Kelemen-havasok: Istenszéke Kilátás az Istenszékéről

 

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Istenszéke | Maros-Torda vármegye | Kelemen-havasok | vulkanikus hegység | Andezit | Wass Albert |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció