Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Erődtemplomok
Kaca: Templomerőd - Kárpát-medence útikönyv

Kaca: Templomerőd

Kaca: Templomerőd

Megközelítése:

A látványos, messziről is jól látható erődtemplom a falu központi részén található.

Kaca: Erődtemplom

Története:

A Szent Miklós templom építési idejét az 1250-es évekre teszik, amelyet megmaradt román kori stíluselemei is megerősítenek: félköríves ikerablakok a főhajó mindkét oldalán, déli papi bejáró, román kori pilléreken nyugvó árkádok. 1400 után a félköríves, román kori szentélyapszist gótikus szentéllyé alakították át, keresztboltozattal és új sekrestyével a déli oldalon. A szentély déli falán két csúcsíves, a keletin egy keretes ablakot építettek.

Kaca: Erődtemplom

Még a XV. században a hajó is keresztboltozatot kapott a korábbi lapos mennyezet helyett, de csak egyszerű kivitelben. 1711-ben fakarzatot emeltek, 1860-ban a kőkarzatot lebontották, a déli oldalon sekrestyét emeltek. 1860 és 1864 között széleskörű javításokat végeztek a templom belsejében. 1894-ben a templomtorony ledőlt, a középhajó boltozata, valamint a mellékhajók és a nyugati kapu beomlott. Ezután a nyugati homlokzatot átépítették, a nyugati hajó és a torony helyett a templom nyugaton egy új, előteres oromzatot és oldalsó feljárót kapott. A gótikus boltozatot egy lapos stukkó mennyezettel helyettesítették. A nyugati homlokzatba egy egyszerű kaput építettek. 1926-ban Karl Schneiner festette ki a templomot.

Kaca: Erődtemplom

Már viszonylag korán, a XV. század második felében megépítették a portyázó törökök elleni védelmül szolgáló erődítést a templom köré.  A templom köré belső kerítőfalat építettek négy toronnyal. 1658-ban a tatárok és a törökök felégették a falut, a lakókat a templom köré épített várfalak sem tudták megvédeni. 1684-ben a Bécs ostromáról visszatérő hadak kifosztották a várost, és több száz lovat elraboltak.

Az erődtemplom falazata szabálytalan ovális alakú, kb. 8 m magas volt. A négy emeletes nyugati torony régi bejárata felett fából készült gyilokjáró húzódott. A falazat belső részén, az északri oldalra egy másik, szintén négy emeletes tornyot emeltek, amit szintén sátortetővel és lőrésekkel láttak el, valamint ez is kapott egy nyitott gyilokjárót. 1500 körül az északkeleti részre egy újabb tornyot emeltek, amelynek utolsó emelete kő konzolokon áll, és amelyet szuroköntővel és lőrésekkel láttak el. Az 1658-as tatárdúlás után egy második kerítőfal épült a templom déli oldalán. 1677-ben építették a gyilokjáróval és piramistetővel ellátott "Pfarrerturm"-ot a külső fal délkeleti sarkába. Ez egy ötszög alakú lakóépület volt, amelynek négy szintjéből három fűthető.

Kaca: Erődtemplom

1717-ben kijavították a várfalakat, majd 1781-ben restaurálták a haragtornyot. 37 évvel később viszont lebontották a déli tornyot és a külső várfal keleti részét. 1818-ban és 1826-ban két tornyot (az egyik a Pfarrerturm volt) is javítottak. 1827-ben a hét toronyból kettő részben leomlott, részben lebontották, és a romjait két iskola építésénél használták fel. 1884-ben az északi torony és a külső kerítőfal teljes északkeleti szakasza lebontásra került egy új iskola építésének következményeként. 1897-ben a keleti tornyot javították. 1926-27-ben lebontották a külső várfal még meglévő szakaszát, majd 1984-85-ben ennek északi tornya is erre a sorsra jutott.

A vár az ott dolgozó munkások szerint nem látogatható (2009).

 

Források:

Várak.hu: Kaca

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kaca | Nagy-Küküllő vármegye | erődtemplom |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció