Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Erődtemplomok
Homoród: Erődtemplom - Kárpát-medence útikönyv

Homoród: Erődtemplom

Homoród: Erődtemplom

Megközelítése:

Homoród település közepén találjuk az igen jó állapotú erődtemplomot. Homoródot Kőhalom felől, a Segesvár és Brassó közötti útról érdemes megközelíteni.

Homoród: Erődtemplom

Az erődtemplom története:

A XIII. században kezdték építeni, a szász háromhajós hagyományoktól eltérő, román stílusú, egytermes templomot. Először a karzati rész készült el, négyzetes szentéllyel, félkörös apszissal, csarnokkal. A karzati rész egy diadalívvel nyílik a templom többi része felé, a szentély boltozata keresztbordázatú. Az épület nyugati oldalán egy tornyot is emeltek.

Homoródi erődtemplom

A szentélyt kezdetben három kisebb (ma már befalazott) ablak világította meg. A nyugati tornyot a templom elé emelték, keresztboltozatú földszintje egy előcsarnokot képez, melybe félköríves kapu vezet be. A második toronyszinten épült a nyugati karzat, ez egy félkörös árkádon keresztül vezet a templomba.

Az eredeti, román kori stíluselemeket őrző szentélyt a XVI. századi megerősítések során a diadalív alatt a hajótól elfalazták, fölé egy hatalmas, zömök , nyolcemeletes tornyot építettek. Ezzel a templom belső területe leszűkült, a szentélyt elfoglalta az erődítés, ami miatt 1792-ben egy új, a nyolcszög felével záródó tágas szentélyt készítettek. A régi szentély külön helyiségként, mint kultúrotthon maradt fenn, falfestményeit nem meszelték le, így a templomot három kor festményei díszítik. Az első réteg képeit XIII. századira becsülik, a második réteget XIV. századira, míg a harmadikat 1420 körülire, mivel az az 1419-es székelyderzsi díszítéseivel mutat rokonságot.

Homoródi erődtemplom

1792-ben a templomot tűzvész pusztította, gótikus boltozata beomlott, ezután sík, kazettás mennyezetet kapott. A XIX. században a kerítőfal egy részét elbontották, helyén iskola épült, majd 1899-ben az északkeleti tornyot is lebontották, ennek a helyére is iskola került.

Források:

Erődtemplomok.ro: Homoród

Várak.hu: Homoród

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek (Gyulafehérvár, 2000)


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Homoród | Nagy-Küküllő vármegye | Erdély | erődtemplom | szászok | Erdélyi erődtemplom | Erdélyi várak |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció