Kárpát-medence útikönyv
Tavak
Gyilkos-tó - Kárpát-medence útikönyv

Gyilkos-tó

Gyilkos-tó

A Gyilkos-tó Csík vármegye keleti részén, a Békás-patak völgyében terül el, a 12C számú főút mellett, Gyergyószentmiklóstól mintegy 30 km-re. Tőle nem messze található a Gyilkostó nevű üdülőtelep, melynek nagyobb arányú kiépülése 1926 körül kezdődött. Lakosság 1992-ben 122 fő volt, melyből 81 román és 21 magyar nemzetiségű.

 

Kis-Cohárd a Gyilkos-tó felett

 

A tó Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb tava. Egyediségét a tó keletkezése során a tóban elmerült fenyőfák, vízből kiemelkedő csonkjai adják. A közelben található Székelyföld másik természeti csodája is, a Békás-szoros, amely szintén növeli a tó látogatottságát.

A Gyilkos-tóból kifolyó Békás-patak

 

Fekvése:
A Gyilkos-tó a Nagy-Hagymás hegycsoport része, a Kis-Cohárd (1352 m), a Nagy-Cohárd (1507 m) és a Gyilkos-kő (1406 m) között fekszik.

Keletkezése:

A rendkívül csapadékos 1837-es esztendő során a keletre található Gyilkos-kő oldalából, a nagy mennyiségű eső hatására nagy mennyiségű agyagos lejtőtörmelék zúdult alá egy földcsuszamlás során, ami meggátolta a Békás-patak lefolyását a völgyből. Így alakult ki egy természetes gátolású, torlasztott tó.

A Gyilkos-tó

Egy másik vélekedés szerint az 1838. január 11.-i földrengés során mészkőtömbök omlottak le a hegyoldalból. Amelyek később aprózódásnak indultak és nagy mennyiségű, vízárró tulajdonságú agyaggal keveredtek, és ez fokozatosan megszüntette a folyóvíz szivárgását, így kialakítva a természetes völgygátat.

 


A Gyilkos-tó

 

Az egykor a völgyet borító fenyőerdő maradványai, a fák törzsének csonkjai még ma is kiállnak a vízből, mivel a vas-oxidos, meszes víz konzerválta őket. A tó víztükre szép időben visszatükrözi a part vörös mészkőszikláit, innen ered a régi elnevezés: Veres-tó. A tó és a felette magasodó Kis-Cohárd sziklás tömbje számtalan festőt ihletett alkotásra. Esősebb időt követően a tó színét sárgás-vörösre festik a beömlő patakok, melyes nagy mennyiségű hordalékot hoznak. Ennek eredményeképp a szakemberek szerint néhány év múlva teljesen feltöltődik, és el fog tűnni a Gyilkos-tó, bár ennek megelőzésére vannak különböző kísérletek.

 

A Gyilkos-tó

 

Megközelítése:

Autóval Gyergyószentmiklós felől, a 12C számú úton, illetve a másik irányból Borszék irányából a Békási-víztározó, Békás felől, szintén ezen az úton közelíthetjük meg.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • aha

Címkék: Gyilkos-tó | Csík vármegye | | Tavak | Fenyves | Fenyvesek | Sziklák | Gyergyói-havasok |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció