Kárpát-medence útikönyv
Település
Gyergyószentmiklós - Kárpát-medence útikönyv

Gyergyószentmiklós

(Gheorgheni, Niklasmarkt)
Gyergyószentmiklós

Gyergyószentmiklós megközelítése, fekvése:

A város a Székelyföld északi részén, a Gyergyói-medencében fekszik, Csíkszeredától kb. 60 km-re északra, Maroshévíztől kb. 40 km-re délre, a Békény-patak középső folyásánál. Autóval legegyszerűbben a 12 sz. úton közelíthető meg, vagy Parajd felől a 13C sz. úton.

A városról:

A mai Hargita megye harmadik legnagyobb települése. A források szerint már a VII.- VIII. században szórt szláv lakosság élt ezen a vidéken. A város első írásos említése az 1332-es pápai jegyzékből származik, Georgio néven, mint templommal rendelkező település.

Gyergyószentmiklós: Római katolikus templom

A Gyilkos-tó és a Békás-szoros felé vezető úton, az 5-ös kilométerkőnél épületmaradványok kerültek elő, valószínűleg ezen a helyen lehetett a település első, középkori temploma.

Gyergyószentmiklósi utcakép

A lakosság fő kereseti forrása a fagazdálkodás, tutajozás, állattenyésztés és a földművelés volt. A kitermelt fa egy részét helyben hasznosították, a többit pedig tutajokon szállították távolabbi vidékekre. Az erdőkitermelés biztosította elsősorban a lakosság megélhetését, ez tette lehetővé Gyergyószentmiklós folyamatos fejlődését.

Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal

A város története nem csak a székely, hanem az örmény közösségek életével is szorosan összekapcsolódott. 1672-ben Apafi Mihály erdélyi fejedelem adott letelepedési engedélyt az örményeknek, akiknek többsége kereskedelemmel foglalkozott, azonban szép számmal találhattunk közöttük iparosokat is. Tevékenységük nagyban hozzájárult Gyergyószentmiklós fejlődéséhez, iparosodásához, a város mai arculatának a kialakulásához.

Gyergyószentmiklós: Örmény katolikus templom

1907 őszén begördült a városba az első vasúti szerelvény, majd 1909-ben átadták a vasútállomást, amely tovább lendített a város életén. Napjainkban a város turisztikai szerepe is igen jelentős, hiszen látnivalói, illetve a közelben található jelentős természeti értékek, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros számos érdeklődőt, turistát vonz a vidékre.

Források:

Hargita megyeatlasz


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • gyönyörű város,kedves emberekkel,jövő nyáron ismét megyünk!

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció