Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Esztergomi főszékesegyház - Kárpát-medence útikönyv

Esztergomi főszékesegyház

Esztergomi főszékesegyház

Megközelítése, fekvése:

Az esztergomi bazilika a város központjában, a Szent István téren, a 157 m magas Várhegy tetején áll. A hatalmas épület már messziről látható, impozáns megjelenésével "uralja" a környéket.

A templomról:

Az esztergomi várhegy és a székesegyház a magyar történelem egyik legjelentősebb emlékhelye. A X. század végén kezdtek itt királyi palotát építeni, majd 1000 körül I. István király megalapította a Szent Adalbert székesegyházat.

Esztergom: Bazilika

A templomot a rákövetkező évszázadokban többször át- és újjáépítik, bővítéseket hajtanak rajta végre. 1198-ban Imre király a palotát átadja az esztergomi érseknek. Ezután Esztergom a magyar egyház fejének a székhelye lesz, a templom pedig az egész egyház főtemploma.

Az esztergomi bazilika Az esztergomi bazilika egyik harangja

1543-ban a várat elfoglalják a törökök, az érsek Nagyszombatba teszi át székhelyét. A várat 1683-ban foglalják vissza, de ekkor a templom már rossz állapotban van, száz évvel később elkezdik lebontani a maradványait. A katonai fennhatóság alatt álló várat Barkóczy Ferenc érsek 1764-ben kapja vissza, majd nagyszabású terveket készíttet egy új székesegyházra, ami azonban nem valósul meg.

Az esztergomi bazilika Az esztergomi bazilika Esztergom: A bazilika főbejáratának az oszlopsora

1820-ban Rudnay Sándor lett az érsek, aki még az év nyarán megbízta a bécsi Udvari Építészeti Hivatal vezetőjét, Ludwig van Rémyt, hogy új székesegyházat tervezzen. Ezzel kezdődött a ma is álló, hatalmas épületegyüttes, mintegy fél évszázados építése. A régi romokat elhordták, az építési területet elegyengették, mindössze a Bakócz kápolnát hagyták meg. 1822-ben ünnepélyesen letették az épület alapkövét, és még ez évben visszahelyezte a prímás székhelyét Nagyszombatból Esztergomba.

1831-ben elhunyt Rudnay prímás, ezért az építés leállt, majd 1838-ban, amikor Kopácsy József lett az új prímás, indult újra. A következő évtől Hild József vette át a bazilika építését, egyúttal jelentősen megmagasította a kupoladobot, valamint az ezt övező oszlopsort is hozzátervezte.

Esztergomi bazilika: Kilátás a kupoláról Esztergomi bazilika kupolája

1856. augusztus 31-én megtörtént az ünnepélyes felszentelés, mégpedig Liszt Ferenc, ez alkalomra írt Esztergomi miséjével. Ekkor még hiányzott többek között az oszlopos előcsarnok is, melyet a belső díszítéssel együtt 1862-ben fejezett be Lippert József építész.

A bazilika belseje Az esztergomi bazilika belseje

Az esztergomi bazilika Európa egyik legnagyobb klasszicista temploma, melynek központi eleme a hatalmas kupola. Belső terének kialakításában többnyire külföldi művészek vettek részt, például az oltárképeket Michelangelo Grigoletti, velencei mester festette.

Az esztergomi bazilika belseje Az esztergomi bazilika kupolája belülről

Források:

Kolibri könyvek: Híres magyar templomok


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Esztergom | Esztergom vármegye | bazilika | Szent István | Hild József | Lippert József |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció