Kárpát-medence útikönyv
Barlangok
Keleti régió > Erdélyi-középhegység > Bihar-Gyalui-hegyvidék > Bihar-hegységEszkimó-jégbarlang - Kárpát-medence útikönyv

Eszkimó-jégbarlang

Eszkimó-jégbarlang

Megközelítése:

Legegyszerűbben a Glavoj-rétről tudjuk megközelíteni (odáig eljuthatunk terepjáróval, teherautóval, hosszabb gyalogtúrával, a bátrabbak személygépkocsival is). A rétet a déli végén található erdészháznál kell elhagyni, a sorompó utáni műutat követve, majd néhány tíz méter után a sárga pötty jelzést követni jobbra. Az útvonal keresztülvezet a patakon, majd hamarosan kemény emelkedő következik. Az emelkedő nem túl hosszú, utána egy enyhén lejtős szakasz jön, ahol időnként mocsaras jellegű a talaj. Egy erdei pihenőnél (ahol az egyik fán jelzések tömege van festve) becsatlakozik a piros vonal jelzés.

Az Eszkimó-jégbarlang felé vezető úton

Itt lehet jobbra fordulni a Bársza-katlan felé, de az Eszkimó-jégbarlanghoz egyenesen tovább vezet az út. Nemsokára jobbra egy hatalmas sziklafalat láthatunk, ami, mintha egy lyukból nőne ki. Megérkeztünk, az idáig vezető út a Glavoj-rétről kb. 1 óra.

Az Eszkimó-jégbarlang sziklafala

A barlangról:

A barlangba egy meredek lejtőn lehet lejutni, amelyen egykori, fából készült lépcső maradványai látszanak. Lent egy korláttal ellátott kilátó-párkány van kialakítva, valamint egy tábla figyelmeztet, hogy ne menjünk tovább.

Az Eszkimó-jégbarlang bejárata

A kilátóból gyönyörű látványban lehet része a szerencsés időben érkezőknek. A barlang tetejéről hatalmas jégcsapok lógnak le, előttünk egy óriási hókupac van, kissé távolabb pedig egy csodálatos jégoszlop látható, amelyet az üreg tetején besütő nap világít meg.

Az Eszkimó-jégbarlangban

A barlang alján lévő vastag jégtömb tetején rengeteg törmelék és kidőlt fatörzs látható.

Kimászás az Eszkimó-jégbarlangból


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Bihar vármegye | Glavoj-rét | barlang | Jégbarlang | Bihar-hegység | Erdélyi-szigethegység |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció