Kárpát-medence útikönyv
Település
Erzsébetváros - Kárpát-medence útikönyv

Erzsébetváros

(Dumbraveni, Elisabethstadt)
Erzsébetváros

Erzsébetváros megközelíthetősége, fekvése:

A Nagy-Küküllő jobb partján fekszik, Medgyes és Segesvár között. Megközelíthetjük e két város felől a 14-es sz. úton.

Erzsébetváros története röviden:

Eredeti neve Ebesfalva volt, mely a kutya (eb) szóból ered. A névadás oka állítólag az volt, hogy a Bethlen család ezen a településen tartotta kutyáit. Mai nevét az örmény katolikus plébánia védőszentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta.

Erdély - Erzsébetváros

Eredeti lakói szászok voltak, de később magyarok és románok is beköltöztek. 1447-től az Apafi család uradalmi központja, kastélyuk a város központjában áll.

Erzsébetváros - Apafi-kastély

Első örmény lakói 1654-ben érkeztek, azonban az utána bekövetkező háborús események miatt többen visszaköltöztek Moldvába. Azonban ott is háború tört ki 1669-ben, ezért ezt követően nagyobb számban menekültek Erdélybe. 1685-ben egy nagyobb örmény csoport telepedett le a környéken Dániel Tódor vezetésével, aki letelepedési engedélyt kapott a fejedelemtől.

Erdély - Erzsébetvárosi templomok

Az elkövetkező években először egy tűzvész, majd 1704-ben a kuruc csapatok rombolták le a lakóházakat. A nehéz sors ellenére az örmények maradtak Erzsébetvárosban, nem költöztek át az akkoriban létesült Szamosújvárra.

Erzsébetvárosi utcakép

1723 és 1725 között épült az ó-templom, majd a növekvő igény kielégítésére megkezdték a fő templom építését. A pompás, hatalmas méretű barokk templom 1783-ra készült el.

Az 1848-49-es szabadságharcban a város lakói a magyarok mellett álltak, ezért a szomszédos falvak többnyire román vagy szász lakossága folyamatosan inzultálta őket, többször csatáztak, garázdálkodtak a településen.

Erzsébetváros látképe

A kiegyezés után a város folyamatosan veszti el jelentőségét, lakossága csökkent, fokozatosan elvesztette társadalmi és kulturális jelentőségét.

Nevezetességek, látnivalók:
Erzsébetváros: Örmény katolikus templom

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció