Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Egeres: Bocskai kastély - Kárpát-medence útikönyv

Egeres: Bocskai kastély

Egeres: Bocskai kastély

Megközelítése, helye:

Kolozsvártól mintegy 30 km-re, a Nádas-patak bal partján fekszik.

A kastélyról:

A ma már romosan álló kastélyt Bocskai György, Báthory Kristóf fejedelem apósa építtette. A négy sarkán tornyokkal megerősített épület 1572-ben épült. A szépen faragott reneszánsz ajtó- és ablakkeretek kolozsvári kőművesek munkája.

Egeres: Bocskai kastély romjai

A kastélyt 1594-ben Báthori Zsigmond erdélyi fejedelem Csáki Istvánnak adományozta, majd Bocskai István szerezte meg, aki 1606-ban Bánffy Lászlóra és a Haller családra hagyta. Az egeresi templomban található Bocskai Gábor sírja. A XVII. században a Gyulaffy család birtokolta, fekvése miatt nem válhatott végvárrá.

Egeres: Bocskai kastély romjai Egeres: Bocskai kastély romjai

A gyönyörű, reneszánsz kastély az 1900-as évek elején indult romlásnak, azonban a romos épületet még 1948-ig lakták.

Egeres: Bocskai kastély romjai

Az egykoron Kalotaszeg vidékének egyik legszebb reneszánsz épülete nagyon romos állapotba került, elvesztette műemléki jellegét és turisztikai jelentőségét.

Az archív felvételeket (1987-ben és 1996-ban készültek), valamint az információkat László Csaba Ferenctől kaptuk. Köszönjük!

Köszönjük a helyesbítést Petneházi Gábornak.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Helyesbítés:
    Bocskai Gábor szép reneszánsz sírköve található az egeresi templom falába építve, Bocskai Istvánt Gyulafehérváron temették el.

  • Köszönjük a helyesbítést!

  • Elnézést, még egy pontosítás: a falu 1600-ban kerül a Csákyak birtokába (vö. Papp Klára, Csáky István és a Bocskai felkelés, Publicatones Universitatis Miskolciensis, Sectio Philosophica, Tom. XIII, fasc. 2, Miskolc, 2008. 111–127), Bocskai Gábor a későbbi fejedelem bátyja volt, 1573-ban halt meg, a sírkő pedig a szucsági Seres János munkája (bővebben lásd Herepei János cikkét: http://adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf8588.pdf). A kastélyban a nagy átépítéseket is ő rendelhette meg (Herepei még egy 1572-es évszámot említ a kastély egyik kapujára vésve).

Címkék: Egeres | Bocskai kastély | rom | Kolozs vármegye | Bocskai Gábor |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció