Kárpát-medence útikönyv
Település
Eger - Kárpát-medence útikönyv

Eger

Eger

Megközelítése, fekvése:

Eger az Északi-középhegységben, a Mátrát a Bükktől elválasztó dombságban fekszik, az Eger-patak völgyében. A hely éghajlata mérsékelten meleg és száraz, ez tette lehetővé, hogy virágzó bor és gyümölcskultúra alakulhasson ki a térségben.

Története:

Kedvező fekvése miatt az Egri-medence már az ősidők óta lakott, erről tanúskodnak a történelem valamennyi korszakából a környéken talált régészeti leletek.

Eger látképe a Líceumból

A honfoglaló magyarok első nemzedéke már a X. század első felében megtelepedett a területen, majd Szent István itt hozta létre tíz püspökségének egyikét. A tatárok könnyedén elfoglalták a várost, ezért 1248-ban IV. Béla kővárat építtetett a település védelmére. Mátyás király uralkodása idején tovább folytak az építkezések, ekkor átépítették a székesegyházat és a püspöki palotát is. Új bástyákat, tornyokat építettek, megerősítették a várfalakat, valamint létrehozták a külső várat, amelyek segítették azután Dobó Istvánt és maroknyi csapatát, hogy hősies védekezésével 1552-ben kitartson a török támadásokkal szemben. Ezt az eseményt örökítette meg Gárdonyi Géza az Egri csillagok című művében. Sajnos azonban 1596-ban idegen zsoldosok az akkori kapitány vezetése alatt feladták a vár védelmét, ezért a város innentől kezdve 91 évig tartó török uralom alá került.

Az egri vár

A törökök kiűzése után a települést I. Lipót szabad királyi várossá nyilvánította, majd újra püspöki város lett. A Rákóczi szabadságharc idején a szabad országrész központja volt, II. Rákóczi Ferenc itt rendezte be főhadiszállását. Ekkor a XVIII. században alakult ki a barokk városkép, épült meg a líceum, a minorita és a szerb templom, a kis- és nagypréposti palota, valamint a vármegyeháza.

Az egri Minorita templom homlokzata

A XIX. század elején, a reformkorban Egerben jött létre az első magyar nyelvű tanítóképző, és megépült Magyarország második legnagyobb temploma, a bazilika.

Az egri Székesegyház

Mára a városvédő tevékenység eredményeként a barokk belvárost védetté nyilvánították, Eger pedig népszerű turisztikai célponttá vált.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció