Kárpát-medence útikönyv
Település
Dömsöd - Kárpát-medence útikönyv

Dömsöd

Dömsöd

Megközelítése, fekvése:

Az egykori Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye nyugati részén, a mai Pest megye délnyugati részén, a Ráckevei-Duna-ág partján található. Megközelíthető az 51-es sz. úton, Kiskunlacháza és Dunavecse között találjuk.

A település története:

A mai település két falu, Dab és Dömsöd egyesítésével jött létre 1939. január 1-én.

Dabról 1313-ból vannak adatok, ekkor a dabi nemzetség telepedett le itt, 1453-ban viszont már a Sáry család birtokolja a területet. A község a török uralom alatt is megmaradt, pecsétje 1686-ból származik. A református egyház 1852-ben alakult, temploma viszont már 1803-ban.

Dömsödi utcakép

Dömsöd területén már nagyon régen is gyümölcsöt termeltek, az okiratokban szereplő "Demsed", "Dumsud", valamint egy 1271-ben kelt irat szerinti "Gumschud" nevek a gyümölcs szóból erednek. A település az utolsó Árpád-házi királyok idején királynői birtok volt, majd 1424-ben, Hunyadi János kormányzása idején, Zsigmond király adományozta Czilley Borbálának.

Dömsödi református templom

A török hódoltság alatt sokat szenvedett Dömsöd lakossága, a törökök kiűzése után pedig a gróf Koháry család birtokába került. Ők a Beleznay családnak adták zálogba, majd a Podmaniczkyak vették birtokba, egészen az 1848-as szabadságharcig.

Dömsödi I. világháborús emlékmű

1939 január elsején a két község egyesült Dömsöd néven. A II. világháborút követően az államosítás sok kis és középbirtokost kisemmizett, majd 1960 után erős TSZ-ek jöttek létre a régióban. Az 1990 utáni években felgyorsult a műszaki infrastruktúra kiépítése.

Nevezetességek, látnivalók:
Dömsöd: I. világháborús emlékmű

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció