Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Dobronak: Szent Jakab templom - Kárpát-medence útikönyv

Dobronak: Szent Jakab templom

Dobronak: Szent Jakab templom

Megközelítése, helye:

Dobronakon, a Nemesnép, illetve a Muraszombat fel vezető út körforgalmában található az evangélikus Szent Jakab templom, már messziről látható.

A templomról:

Első írásos említése egy 1334-es összeírásból származik. Az 1669-es canonica visitatio szerint a plébániatemplomnak falazott, boltozott szentélye és sekrestyéje van, hajója gerendás mennyezetű. A templomtorony fából épült és külön állt.

Dobronak: Evangélikus templom

Az 1747-es tűzvészben az épület leégett, és ettől kezdve a hívek fél évszázadon keresztül egy szegényes faépületben tudtak összegyűlni. A ma is álló templomot 1794 és 1796 között építtette Eszterházy Miklós herceg.

Dobronak: Evangélikus templom belseje

Az új épület boltozott szerkezettel rendelkezett, tornyának magassága megegyezett az épületével. Az első világháború előtt kezdte el a templom freskóit Pandúr Lajcsi lendvai festőművész elkészíteni, ezeket azonban 1980-ban átfestették.

Dobronak: Evangélikus templom

A második világháborút követően, 1963-ban végeztek komolyabb átalakítást még a templomon, tornyát megemelték, ekkor nyerte el mai kinézetét az épület.

Dobronak: Evangélikus templom tornya


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • a plébánián keresztülo,vagy más segítőnél,keresem nagyapámat,Biró Istvánt aki valószínú az 1880-as években született elvette a gáborjánházi Molnár Rozáliát majd elmentek Amerikába .Nagyanyám megszülte ott leányát a Mariskát majd hazajöttek.Nagyapa még knt maradt majd hazajött de akkor már dobronakra. A közelmultban szereztem minderről tudomást,szertném megtalálni nagyapám sirját, aki valamit tud kérem segítsen,Biró László

Címkék: Dobronak | Zala vármegye | Evangélikus templom | templom |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció