Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Szobrok
Debrecen: Kossuth Lajos szobra - Kárpát-medence útikönyv

Debrecen: Kossuth Lajos szobra

Debrecen: Kossuth Lajos szobra

Megközelítése, helye:

Kossuth Lajos szobra Debrecenben, a Kossuth Lajos téren található a Református Nagytemplom előtt. Megközelíthető villamossal, vagy gyalog, gépkocsival a környező utcák parkolóiban lehet megállni.

A szoborról:

Kossuth Lajos halála után Debrecen lakossága kinyilvánította akaratát egy monumentális Kossuth emlékmű felépítésére. A kezdeményezés a kezdeti lelkesedés ellenére lelassult, végül 20 évvel Kossuth halála után jutott el a megvalósításig.

Debrecen: Kossuth Lajos szobra

A szobor elkészítésére 1908-ban írták ki a pályázatot, melyre 30 művész küldte be pályaművét. Az alkotásokat a Nagyerdőben felállított pavilonban állították ki. A szoborbizottság úgy döntött, hogy nem ad ki első díjat, és elhatározták, hogy újabb fordulót hirdetnek, melyre már csak az első 9 helyezett művészt hívják meg.

Debrecen: Kossuth Lajos szobra

Az újabb forduló eredményeként végül Margó Ede és Pongrácz Szigfrid közösen készített alkotását választották, és a szobor leleplezésére 1914. május 3-án került sor, ünnepélyes keretek között.

A szobor központi figurája az 5 méter magas mészkő talapzaton álló Kossuth Lajos. A talapzat alacsonyabb részén még két szoborkompozíció kapott helyet. Kossuth balján az anyjától búcsúzó, csatába induló honvéd, míg jobbján három férfialak: az íróeszközt és papírjait a kezében tartó Szacsvay Imre, a Függetlenségi Nyilatkozat szerkesztője, mellette báró Perényi Zsigmond a főrendiház másodelnöke (mindkettőjüket 1849. október 24-én végezték ki). Mögöttük Könyves Tóth Mihály, Kossuth-párti lelkész, akit előbb halálra ítéltek, majd büntetését 20 év fogságra változtatták.

Debrecen: Kossuth szobor mellékalakja Debrecen: Kossuth szobor mellékalakjai

A szoborcsoport érdekessége, hogy Szacsvay Imre mellékalakja megegyezik Margó Ede Nagyváradon felállított Szacsvay szobrával.

Források:

Szoborlap.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Debrecen | Hajdú vármegye | Kossuth-szobor | szobor | Margó Ede | Pongrácz Szigfrid |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció