Kárpát-medence útikönyv
Barlangok
Keleti régió > Erdélyi-középhegység > Bihar-Gyalui-hegyvidék > Bihar-hegységCsodavár - Kárpát-medence útikönyv

Csodavár

Csodavár

Megközelítése, fekvése:

A Bihar-hegységben található, átlagosan 1200 m magas Pádis-karsztfennsík legmélyebb pontján fekszik, mintegy 1000 méteres magasságban a Csodavár.
Megközelíthető Nagyvárad/Belényes felől autóval. Vasaskőfalva felé kell elfordulni, majd Vasaskőfalva után a Boga-telepről kell felhajtani a Glavoj-réthez. Autóval Vasaskőfalváig jól járható az út, Vasaskőfalva és a Boga-telep között köves, de még járható, a Boga-telep és a Glavoj-rét között viszont személygépkocsival nehezen járható, a kanyargó, helyenként meredek út vízmosásokkal tarkított, a jármű alja könnyen leérhet. Parkolni a Glavoj-réten lehet, onnantól az út sorompóval zárva (2007. április).
A Glavoj-réttől kb. 800 métert továbbgyalogolva az úton, jobbra egy jelzett ösvényen kell letérni a Csodavár katlana felé. A Csodavár körutat szintén ebből az irányból lehet elérni.


A Csodavár bejárata, a Portálé

Története, ismertetése:
A Csodavár egy hatalmas méretű barlangrendszer, amiben a lefolyástalan katlan felszíni és felszín alatti vízfolyásai egyesülnek. 1887-ben véletlenül fedezte fel Tóbiás Miklós erdőrendezési földmérő munka közben.

Az egyik Várudvar a Csodavárban
 
A 100 méternél is mélyebb, függőleges falú óriási víznyelő hatalmas barlangtermek beomlásával keletkezett. A hármas dolinából és a barlangból álló rendszer a maga nemében páratlan látványt nyújt. Az ide igyekvő patakok vize eddigi útja során a fennsíkon már többször elnyelődött, majd újra felbukkant, hogy aztán a Csodavárban ismét a föld alá kerüljön. A Vár-patak a 67 m magas Portálén lép be, csatlakozik az Alvilágban előtörő vízzel, majd egy 15-20 m széles, 40 m magas haladnak a Galbina irányába, hogy a Galbina-kőközben ismét napvilágra kerüljön.

Csodavár: Tátongó mélység az egyik kilátó alatt

Fő részei a Nagy Portálé, a patak beömlési nyílása a barlangrendszerbe, a két Várudvar, azaz a hatalmas beomlott barlangokból keletkezett függőleges sziklafalú dolina, valamint az Alvilág a föld alatti óriási terem, a keresztülfolyó patakkal.
A Csodavárat érdemes a körülötte kialakított gyalogösvényről is megcsodálni, a sziklafalak tetején több helyen vannak fából készült kilátópontok, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az alattunk elterülő szikla és barlangkomplexumra. Azonban ezen kilátók némelyike igen rossz állapotú, legyünk figyelmesek, amikor használatba vesszük őket és vigyázzunk, mert a kilátók alatt több tízméteres mélység tátong! 
Kilátó a Csodavár felett

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

 • A Bihar-hegységrol szolo honlapomat ajanlom: www.pereiarpad.atw.hu

 • Szoktuk mi is nézni az oldalt, nagyon szép fotók, leírások vannak rajta.
  Sajnálom, hogy mi nem tudunk elég gyakran eljutni az Erdélyi-szigethegység, különösen a Bihar-hegység csodálatos természeti szépségeihez.

 • Jelentem ezúton regisztrálok!
  Számológéppel ellenőriztem az eredményt!

 • A Vasaskőfalva - Boga-telep - Glavoj-rét út állapotáról (személygépkocsival):
  2 évvel ezelőtt, illetve idén május elején jártunk itt. A Nagyvárad-Déva útról letérve, Vasaskőfalváig viszonylag járható aszfaltozott út van, de nagyon kell figyelni, mert rengeteg a kisebb-nagyobb kátyú rajta. Vasaskőfalván egy rövid szakaszon friss, jól járható aszfalt van. Vasaskőfalva és a kőbánya között rossz minőségű út, lassan járható. A kőbánya és a Boga-telep között a két évvel ezelőtthöz képest, mintha felújították volna, aszfaltszerűség van, friss vízelvezető árkok, fémkorlátok találhatók, ennek ellenére rengeteg a kátyú, csak lassan járható az út.
  A Boga-telepről a hegyi út lassan ugyan, de sokkal jobban járható, mint két éve, viszont a Pádis fennsíkját elérve nagyon leromlik. Innen a Glavoj-rétig csak lépésben, nagy óvatossággal tudtunk haladni.

 • Hű! De klassz helyek és képek! Kedvet kaptunk megnézni. A falusi turizmus él ott? (zsebbe vágó kérdésünk)

 • A falusi turizmust én nem nagyon ismerem, de a Boga-telepen van több szállás is.

 • Bogát emelözően kezdődik egy nagyszerü autóút, 12-15 perc alatt fennt lehet a kocsi a Pádisi menedékháznál!!! Az út száma: DJ763. Élmény ezen végighaladni!

 • Vasakőfalva - Pádis út minősége 2014 júliusában ( mellékelt videó )felújítva nagyon jó.

 • https://www.youtube.com/watch?v=KOZs8eFGbew&list=UU9_NaCiaxXyNXArrDcsduHA

Címkék: Csodavár | Bihar-hegység | Erdélyi-középhegység | Bihar vármegye | Pádis-karsztfennsík | barlang | katlan | patak | Erdély |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció