Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Csesztreg: Árpád-kori templom - Kárpát-medence útikönyv

Csesztreg: Árpád-kori templom

Csesztreg: Árpád-kori templom

Megközelítése, helye:

Csesztreg római katolikus temploma a település északi részén található, a Kossuth Lajos utcában. Észak felől (Bajánsenye) érkezve, a faluba érve jobbra látható a templom. Dél felől (Lenti) keresztül kell mennünk a településen, majd az északi határához érve, balra láthatunk egy parkolót, ami a templom mögött található, illetve a parkoló után balra lehet fordulni a Kossuth Lajos utcába.

A templomról:

A templom a XIII. század második felében épülhetett, első írásos említése 1323-ból származik. 1501-ben plébánosát Balázsnak hívták és egy káplánja is volt.

Csesztreg: Római katolikus templom

A XVI. század végétől 1665-ig a templom a protestánsok kezén volt, majd a katolikusok visszavették és újjáépítették. Síkfedésű hajója és boltozott szentélye volt ekkor.

Az épület állapota a XVIII. században folyamatosan romlott, míg 1803-ban az Eszterházy család renováltatta. Freskóit ekkor készítette ifjabb Dorffmeister István. A képeket egy évszázad múlva, 1904-ben a soproni Storno Ferenc újította meg, helyenként jelentősen átfestve azokat. A festmények legutóbbi restaurálását Pintér Attila végezte el 1993-94-ben.

Az egyhajó templomnak egy homlokzati tornya van és a nyolcszög három oldalával záródó szentélye. Bejárata a toronyaljban nyílik, kívül félköríves, belül azonban már csúcsíves lezárású. A szentély két oldalát egy-egy, a hajóét két-két barokk ablak világítja meg, melyet feltételezhetően az 1803-as felújításnál építettek. A torony nyugati oldalán kettő, egymás felett elhelyezkedő résablak látható, mely valószínűleg az épület legkorábbi korszakából származik.

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Csesztreg | Zala vármegye | Árpád-kor | templom | Római katolikus templom |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció