Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > BakonyCsesznek vára - Kárpát-medence útikönyv

Csesznek vára

Csesznek vára

Megközelíthetősége, fekvése:

Csesznek vára

A Bakony északi lejtőin, a Veszprém és Győr közötti 82-es számú országút mentén található, egy dachsteini mészkőszirt tetején a festői szépségű várrom.

Története:
A várat feltehetően 1263 körül építtette a Bána nemzetségből származó Jakab trencséni főispán, IV. Béla kardhordozója. Oklevélben először 1300-ban tűnik fel, ekkor már a dokumentum szerint Cseszneki János fiai közösen használták. Fénykora Zsigmond király uralkodásának idejére tehető, amikor a várat birtokló Garai család gótikus lovagvárrá alakíttatta. A Garai család kihalása után ismét királyi birtokká vált, majd Mátyás 1483-ban Szapolyai Istvánnak adományozta, akinek halála után fia, János, a későbbi király örökölte, aki 1526-ban enyingi Török Bálintnak adta.

Cseszneki vár
Amikor a törökök 1552-ben elfoglalták Veszprémet, Csesznek végvár lett. 1561-ben sikertelenül ostromolták, de amikor 1594-ben Győr elesett, az őrség a hírre harc nélkül feladta. 1598-ban sikerült visszafoglalnia Pálffy, Nádasdy és Schwarzenberg seregeinek.
1704-ben Rákóczi csapatai foglalták el, majd 1705-ben a császáriak, de még abban az évben visszafoglalták a kurucok és 1709-ig kezükben tartották.
Cseszneki vár
A Rákóczi szabadságharc után elvesztette katonai jelentőségét, az Eszterházy család birtokában maradt, egészen 1820-ig, amikor egy villámcsapás okozta tűzvész elpusztította. Innentől kezdve felújítás híján fokozatos romlásnak indult. Napjainkban állagmegóvási és rekonstrukciós munkák folynak benne.
Cseszneki vár Cseszneki vár Cseszneki vár

Nyitvatartása:
Nyári időszakban (márciustól novemberig): 9 - 19 óráig. Télen (novembertől márciusig): 10-kor nyit, és sötétedés előtt 1 órával zár.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Csesznek | Veszprém vármegye | Bakony | vár | Dunántúl | Dunántúli-középhegység | Magyarországi várak |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció