Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Bükkábrány: Római katolikus templom - Kárpát-medence útikönyv

Bükkábrány: Római katolikus templom

Bükkábrány: Római katolikus templom

Megközelítése, helye:

Bükkábrány Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a 3-as számú főút mentén fekszik. Római katolikus templomát akár Budapest, akár pedig Miskolc felől érkezve már messziről láthatja az utazó a főút mellett.

A templomról:

Bükkábrány eredetileg két község volt: Alsó- és Felsőábrány. A két község egyesítése révén 1950. január 1-jén jött létre a mai Bükkábrány. 

A bükkábrányi római katolikus templom bejárata A bükkábrányi római katolikus templom A bükkábrányi római katolikus templom belseje

A barokk stílusú műemlék római katolikus templom a régi Alsóábrány területén található.

A szerencsétlen kimenetelű mezőkeresztesi csata során, 1596. októberében a község Árpádkori temploma, mely a mai templomtól dél-keletre, egy völgyhajlatban feküdt, teljesen megsemmisült.

1686-ban azonban a török uralom végképp megszűnt hazánkban. Lassan megindult a templomok újjáépítése. Alsóábránynak még mintegy 60 évet kellett várnia új templomára.

1740-ben Komáromy János egri őrkanonok megkezdi a mai templom építését. 1750-ben fel is szentelik a Szentlélek tiszteletére. A bejárat felett elhelyezett latin nyelvű felirat az építtetőnek állít emléket.

 

A templom berendezése ekkor még igen szegényes. Körülbelül tíz évvel később készül el a két padsor és a szószék. Stílusuk hasonlóan a később készülő oltáréhoz barokk.

A bükkábrányi római katolikus templom belseje

Mivel a templom mellett már akkor is jelentős útvonal húzódott, a Hatvan-Miskolc közötti úgynevezett postaút, 1811-ben Szász János plébános a templom előtti téren felállítja Nepomuki Szent Jánosnak, az utak és hidak védőszentjének szobrát.

A mai főoltárt és az egyik mellékoltárt 1869-ben kapja a templom. Mindkettő oltárképét Sajóssy Alajos egri festőművész készíti.

A bükkábrányi római katolikus templom belseje

A főoltár a szentlélek eljövetelét a mellékoltár Szent Annát ábrázolja a gyermek Máriával. A harmadik oltár 1871-ben készült el. Oltárképét Szent Józseffel és a gyermek Jézussal szintén Egerben készítik. Alkotója Cséka Károly.

1875 körül gazdagodik a templom egy csodálatos orgonával, mely Angster osztrák mester műhelyében készült.

A bükkábrányi római katolikus templom belseje

A XX. század elején kapott a templom három harangot. Mindhárom közadakozásból készült, különböző méretben és hangszínnel, Szlezák János aradi harangöntő mester alkotása ként.

1945 – 50 között a községben megindul a villamosítás. Ebben az időben épül ki a templom elektromos hálózata is.

1962-ben itt is elkezdték a 3. számú főút építését. A nyomvonalat közvetlenül a templom mellé tűzték ki, kb. 6 méterre a falaktól. Az úton bonyolódó forgalom, különösen az utóbbi 25-30 évben a templom állagának rohamos romlását okozta. A falak megrepedeztek, a vakolat pereg, a bejárat feletti külső díszítő elemeket a leszakadás veszélye fenyegeti. Egy-egy 40 tonnás kamion átdübörgése szinte megrengeti a falakat, melyeket természetesen nem ilyen terhelésre és viszonyokra terveztek.

A javítgatások ellenére az épület állaga mind külsőleg, mind belsőleg egyre kritikusabbá válik. Egyre sürgetőbb a teljes felújítás.

A bükkábrányi római katolikus templom

Források:

A képeket és a leírást Kovács Gyulától kaptuk. Köszönjük!


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció