Kárpát-medence útikönyv
Mezők, rétek, mocsarak, lápok, nádasok
Északi régió > Északi-középhegység (Mátraerdő) > Bükkvidék > BükkBükk-fennsík: Zsidó-rét - Kárpát-medence útikönyv

Bükk-fennsík: Zsidó-rét

Bükk-fennsík: Zsidó-rét

Megközelítése, fekvése:

A bükki Zsidó-rét a Bükk-fennsík nyugati részén található, megközelíthető a számtalan turistaút valamelyikén, például az Országos KÉKTÚRA útvonalán Bélapátfalva felől, illetve Bánkút felől, vagy például kerékpárral Szilvásvárad irányából a Tótfalu-völgyből induló műúton, Olasz-kapu érintésével.

Bükk-fennsík: Zsidó-rét

A Zsidó-rét:

A Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területeinek egyike. Kialakulása a többi bükki réthez hasonlóan a XVIII. század második felére tehető, az iparosodás fűtőanyag igényeit kielégítendő (üveghuták, vashámor), kitermelték az itteni területet borító bükkösöket. A későbbiekben a visszaerdősülés nem tudott természetes úton végbemenni ezeken a területeken a legeltetés, kaszálás, valamint a sajátos mikroklíma miatt.

Bükk-fennsík: Zsidó-rét

A rét jelentőségét a karsztformák, és a rajtuk kialakult változatos hegyvidéki irtásrétek adják. A változatos morfológiának köszönhetően nagyon eltérő hőmérsékleti, és vízgazdálkodási viszonyokat lehet találni a rét különböző pontjain. A töböroldalak déli részein styepprétek húzódnak, melegkedvelő fajokkal, míg a töböraljak fagyzugaiban szőrfűgyepek találhatók. A rét többi része a félszáraz gyepek közé tartozik, ezeken a helyeken tárnicsokat és ritka orchideafajokat is találhatunk.

Bükk-fennsík: Szártalan bábakalács

 

Források:

Információs tábla a Zsidó-rét mellett


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Miért hívják a Zsidórétet , Zsidó rétnek ?

Címkék: Zsidó-rét | Bükk | Bükk-fennsík | Heves vármegye | Északi-középhegység |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció