Kárpát-medence útikönyv
Mezők, rétek, mocsarak, lápok, nádasok
Északi régió > Északi-középhegység (Mátraerdő) > Bükkvidék > BükkBükk-fennsík: Nagy-mező - Kárpát-medence útikönyv

Bükk-fennsík: Nagy-mező

Bükk-fennsík: Nagy-mező

Megközelítése, fekvése:

A Bükk-fennsíkot több irányból is meg tudjuk közelíteni. Az egyik lehetőség, hogy Miskolc felől, Lillafüred-Ómassa felé haladva jobbra térünk a bánkúti sípályák felé. A parkolóba érve hagyhatjuk az autót, ahonnan gyalog, a KÉK turistajelzést, vagy a SÁRGA kerékpáros jelzést követve juthatunk el a Nagy-mezőre. Eger, Szilvásvárad felől a SÁRGA gyalogos, vagy a SÁRGA kerékpáros jelzést követve tudunk feljutni.

Bükk-fennsík: Nagy-mező

A Nagy-mezőről:

A Bükk-hegység többi rétjéhez hasonlóan ez is mesterséges hatásra jött létre, nem természetes eredetű. Egykor erdőkkel borított táj volt, melyen a XVIII. században, a megjelenő vashámorok és üveghuták fűtőanyag igénye miatt kezdték a fákat kivágni. A kivágott fák helyén rétek jöttek létre, melyek visszaerdősülését a rendszeres legeltetés, kaszálás akadályozta meg.

Bükk-fennsík: Nagy-mező

Az így kialakult élőhelyek rendkívül fajgazdagok, sok védett és ritka fajt találhatunk bennük, melyek jelenléte nagyban köszönhető ezen helyek sajátos mikroklímájának. A Bükk-fennsík felszínén mindenfelé töbrökkel találkozhatunk, melyek a mészkő oldódása következtében alakultak ki, mélységük több tíz méter is lehet, és még a legmelegebb nyári hónapokban is gyakoriak bennük a fagyok.

Bükk-fennsík: Nagy-mező

A fennsík képéhez hozzátartoznak, a magányosan, vagy kisebb csoportokban álló szép, méretes bükkfák, juharok. A felszínen pedig találkozhatunk a Bükki Nemzeti Park címerében látható szártalan bábakaláccsal, valamint a Szent László tárniccsal és a kornistárniccsal.

Bükk-fennsík: Szártalan bábakalács Bükk-fennsík: Nagy-mező


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Nagy-mező | Bükk | Bükk-fennsík | Borsod vármegye | Töbrök |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció