Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Világháborús emlékművek
Budapest - Józsefváros: 32-esek hősi emlékműve - Kárpát-medence útikönyv

Budapest - Józsefváros: 32-esek hősi emlékműve

Budapest - Józsefváros: 32-esek hősi emlékműve

Megközelítése, helye:

A 32-es honvéd gyalogezred I. világháborús hősi halottainak emlékműve Budapest VIII. kerületében, a Harminckettesek terén, a József körút és a Baross utca kereszteződésénél találjuk. Legegyszerűbben a 4-es vagy a 6-os villamos Baross utcai megállójától közelíthető meg.

A szobor története:

Mária Terézia 1741-ben alapította a 32 sz. honvéd gyalogezredet, melynek székhelye Pest, majd később Budapest volt, és a mai Üllői út és Ferenc körút sarkán található Kilián laktanyában állomásozott.

Budapest - VIII. kerület: 32-esek I. világháborús emlékműve

Az ezred az I. világháborúban komoly veszteségeket szenvedett, majd a trianoni szerződés egyik kitételének megfelelően fel kellett oszlatni. Az ezredet a II. világháborúban újjászervezték, parancsnokuk Maléter Pál őrnagy lett. A rendszerváltás után a hadseregben történt átszervezések során az ezred ismét megkapta a 32-es számot, majd 2007-ben a haderőreform részeként megszűnt.

Budapest - VIII. kerület: 32-esek I. világháborús emlékműve

A szobrot 1933. május 14-én, közadakozásból állították fel, a József körút és a Baross utca sarkánál, amely azóta a Harminckettesek tere nevet viseli. Az emlékművet Szentgyörgyi István készítette, az ezred egy rohamsisakos katonáját ábrázolja, amint éppen egy nyeles gránátot dob jobb kezével, baljában pedig szuronyt tart.

Budapest - VIII. kerület: 32-esek I. világháborús emlékműve

A szobor egy kb. 3 méteres talapzaton áll, melynek oldalán szöveg, valamint két oldalán dombormű található. Az egyiken magyar főurak életüket és vérüket ajánlják Mária Teréziának, míg a másikon katonák indulnak a csatatérre, szeretteiktől búcsúzva.

32-esek emlékműve: Mária Terézia dombormű 32-esek emlékműve: Harcba induló katonák dombormű

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Soha többé háborút!!!

Címkék: 32-esek emlékműve | Budapest | VIII. kerület | Józsefváros | világháborús emlékmű | I. világháborús emlékmű | 1933 | Szentgyörgyi István |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció