Kárpát-medence útikönyv
Sziklák, sziklafalak, kőtengerek
Apáthy-szikla - Kárpát-medence útikönyv

Apáthy-szikla

Apáthy-szikla

Megközelítése, helye:

Elsősorban a 11-es busszal és a 61-es villamossal lehetséges. Utóbbitól szembõl, meredek lépcsőn kaptatva érjük el a sziklákat (Battai lépcső - Battai út - Csalán út - Nagybányai lépcső), míg az előbbi segítségével a végállomásról a Nagybányai úton hátulról, lankás lejtőn találunk oda. Mindkét esetben kiépített sétaúton (zöld turistajelzés) haladunk, amelyrõl letérni tilos.

Az Apáthy-szikla:

Az Apáthy-szikla Budapest egyik legjelentősebb természeti értéke. A Gellért-hegyhez hasonló dolomittömbként jelentős tájképi értéke van, ahogy az Ördög-árok térsége fölé magasodik. A budai II. kerület lakóépületei közé ékelődve értékes élőhelyeket alkot, számos ritka állat- és növényfaj otthona. Fontos élőhelytípusai a sziklatetőn található nyílt sziklagyepek és a védett terület szélén elhelyezkedő karsztbokorerdők. A védett területet a Nagybányai út, a Madár utca, a Páfrányliget utca és a Görgényi út határolja.

Megtalálható itt többek között a kövér daravirág, a leánykökörcsin, a budai  nyúlfarkfű (jégkori reliktum) és a magyar gurgolya. Összesen huszonöt védett növényfaj előfordulását figyelték meg. A kis területen relatíve kevés fészkelő madárfaj figyelhetõ meg (pl. csilpcsalpfüzike, barátposzáta, kis poszáta, csuszka, bajszos sármány), de sok más faj fordul elő időszakosan, pl. vonuláskor. Rendszeresen megfigyelhetők vaddisznók is a területen. További védett fajok, amelyek előfordulnak itt: pl. dunántúli kékfutrinka, imádkozó sáska, halálfejes lepke, törékeny kuszma, lábatlan gyík.

Geológiai érdekességei:

Maguk a sziklák kb 30 méter magasak, felső-triász korú dolomit alkotja őket. A sziklákon megfigyelhető fúrókagyló nyomok jelzik az egykori tengerelöntést. A dolomit mutatja a hidrotermális karsztosodás jellemzőit, a hévizes folyamatok nyomai figyelhetők meg. A felszínét több helyen vasoxidtól vöröses agyag fedi. A területen 7 különböző, kisebb-nagyobb barlang található, melyek közül legszebb a Kőkapu. A terület védelme miatt itt az ásványgyűjtés tilos, pedig megtalálható a kőzetalkotó dolomiton kívül goethit, hematit, hidroxil-apatit és kalcit is.

1977 óta a sziklákat tartalmazó majdnem hat hektáros terület fővárosi védelem alatt áll. Az egyik, különösen kiemelkedő sziklán kiépített kilátóterasz található, ahonnan igen jó a kilátás a Budai-hegység közeli csúcsaira, valamint az Ördög-árok térségére. A terület szabadon látogatható, néhány ismeretterjesztõ tábla is elhelyezésre került.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció