Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Szobrok
Budai Vár: Szent István lovasszobra - Kárpát-medence útikönyv

Budai Vár: Szent István lovasszobra

Budai Vár: Szent István lovasszobra

Megközelítése, helye:

A budavári Szent István szobor a Duna felőli oldalon a Halászbástya és a Mátyás templom közötti téren található. Megközelíthetjük gyalog a Lánchíd, a Bécsi kapu, illetve a Dísz tér felől, valamint a 16, 16A, 116 buszokkal, a Szentháromság téri megállónál leszállva.

A szoborról:

A szobor felállításának gondolatát már 1863-ban felvetette gróf Pálffy Móric királyi helytartó. Ennek érdekében gyűjtést is szerveztek, ami azonban megszakadt. Végül 1896-ban a VIII. tc-ben az állam a miniszterelnököt bízta meg a szobor állami költségen történő elkészíttetésével. A szobrot Stróbl Alajos készítette, míg az építész Schulek Frigyes lett.

Budapest - Budai Vár: Szent István lovasszobra

A szobor a gazdagon feldíszített lovon ülő Szent Istvánt ábrázolja fején a koronával, vállán palásttal, jobb kezében kettős keresztet tartva. A bronz főalak 400 cm magas.

Budapest - Budai Vár: Szent István lovasszobra

A szobor talapzatát ovális alakú, pillérekkel megszakított mellvédkorlát veszi körül. A talapzat négy oldalán dombormű látható, melyek mindegyike István uralkodásának kiemelkedő mozzanatait ábrázolja: koronázás, törvényhozás, templomépítés, Bécs hódolata.

Budapest - Budai Vár: Szent István lovasszobra

A templomépítés domborművön az építész Schulek Frigyest, valamint jobbról a második alakban (az ásós barát mögött) Stróbl Alajost ismerhetjük fel, illetve a domborműveken megtalálhatjuk még Jókai Mórt, Benczúr Gyulát, és Stróbl Alajos édesanyját.

Budapest - Budai Vár: Szent István lovasszobra - Templomépítés dombormű

A Bécs hódolata domborműn, az István előtt meghajoló alakban Dr. Karl Luger bécsi polgármestert láthatjuk.

Budapest - Budai Vár: Szent István lovasszobra - Bécs hódolata dombormű 

Források:

Szoborlap.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • csodalom a szobrokat es probalom faragni is oket

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció