Kárpát-medence útikönyv
Tavak
Naplás-tó (Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) - Kárpát-medence útikönyv

Naplás-tó (Szilas-pataki árvízvédelmi tározó)

Naplás-tó (Szilas-pataki árvízvédelmi tározó)

Megközelítés:

A XVI. és a XVII. kerület határán található Budapest legnagyobb tava, a 16 hektáros Naplás-tó.

Panoráma

A tavat tömegközlekedéssel legegyszerűbben a 46-os busszal közelíthetjük meg, az Örs vezér tér felől. A buszmegállótól körülbelül öt percet kell sétálnunk.

Autóval Cinkota felől a Vidám vásár – Simongát – Nógrádverőce (más néven Naplás) utakon haladva, vagy az M0-ás rákoskeresztúri lehajtója felől az Almásháza utca – Naplás út útvonalon közelíthetjük meg. Közvetlenül a tó partján, a Naplás út szélén van lehetőségünk parkolni.

Naplás-tó Tóparti naplemente

Leírás, történet:

A Naplás-tó és környéke Budapest második legnagyobb, összesen 150 hektáros természetvédelmi területe. Ebbe beletartozik a Naplás-tó, a tavat tápláló Szilas-patak egy része és az azt követő láprétek, illetve a Cinkotai-kiserdő is.

A Naplás-tó egy mesterségesen, árvízvédelmi céllal létrehozott víztározó. Másképp nevezik Szilas-pataki árvízvédelmi tározónak is. 1971-ben (más források szerint 1978-ban) hozták létre a víztározót, majd 1997-ben nyilvánították védetté a területet. A tó melletti akácos-fenyves-tölgyes erdőt 1970 körül telepítették.

Leeresztő zsilip Füzes liget Hatalmas fák

Élővilág:

Ezen a területen eredetileg a Szilas-patak völgyében egy időszakosan vízzel borított láprét volt, ennek maradványai a patak mentén elhelyezkedő láprétek és a fűzláp értékes növényekkel büszkélkedhet, ilyen például a szibériai nőszirom, amelynek az egyik legnagyobb budapesti állományát itt találjuk. Megtalálható még a struccharaszt és a réti iszalag. Összesen több mint négyszáz növényfajt figyeltek meg a területen.

Maga az erdő egy 80 hektáros parkerdő, jellemző növényfaja a kocsánytalan tölgy, az akác és az erdei fenyő. Ezen kívül még számos lágyszárú faj található meg a területen. Ennek köszönhetően az erdő állatvilága is igen gazdag. Emlősökkel is találkozhatunk, rókával gyakrabban, őzzel ritkábban. Érdekesebb állatfajok: farkasalmalepke, barna ásóbéka, erdei béka. A Naplás-tó a WWF Magyarország mintaterülete, a mocsári teknős megfigyelését végzik itt. A teknősök befogására szolgáló varsákat 2003-ban lehetett látni, amikor nagyon alacsony volt a vízállás.

Híres a terület az itt előforduló sokféle madárról, ilyen például a fekete harkály, zöld küllő, nagy fakopáncs, egerészölyv, törpegém (fészkel is). Összesen körülbelül 150-200 madárfajt figyeltek meg a környéken.

Nagy kócsag és szürke gém Gyík lehet?

Programok, látnivalók:

A Naplás-tó tavasztól őszig népszerű horgászhely, valamint délutánonként és hétvégente a XV-XVII. kerületi lakosok kedvelt kirándulóhelye.

Télen az általános tiltás ellenére megtelik a jég, korcsolyázóktól bicikliseken át szörfösökig sokféle eszközt láthatunk rajta.

Korcsolyázók a Naplás-tó jegén Behavazott jég Napnyugta

A Cinkotai-kiserdő is remek lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, piknikezésre.

Található a területen 2 geoláda, a GCNAPL (Naplás-tó) és a GCTAJV (Cinkotai-kiserdő), ezek megkeresése is szórakozást nyújthat, viszont ekkor figyelni kell a kullancsokra, amik nagy számban találhatóak az erdős részen.

Panorámaképek a Naplás-tó partjáról: http://www.zivatar.hu/c.php?c=panorama-naplas-to-budapest

További érdekességek a Szilas-patakról: http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0125/28.html

Kiszáradt fatörzs Nádas Fák

Források:

http://www.bp-erdeszet.hu/temp/pdf/11naplas-to.htm

Bajor Zoltán: Budapest természeti kalauza (2009)


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Tisztelt Tó tulajdonos !
    2012.08.16-án horgászni szerettem volna a Naplás tavon ami sajnos nem igazán sikerült,de nem csak nekem hanem szerintem a többi horgásztársaimnak se.Én úgy gondolom, hogy ha az Önkormányzat füvet vág a tópartján akkor erről tájékoztatja a tó tulajdonosát.Szerintem a tó tulajdonosának erről tájékoztatni kéne a horgásztársakat.A halőrháznál ezt felkellet volna tüntetni.Sajnos ez nem történt meg.Viszont a halőr is tudta volna mondani a kiérkező horgászoknak, hogy számítsanak erre.Gondolom, hogy már mindenki hallotta, hogy ez munka mekkora hangzavarral jár.Délelőtt elkezdték a fűnyírást és délután fejezték be.Közel 10 órás pecázásom alatt még egy kapásom se volt,de nem csak nekem hanem a többi horgásztársamnak sem.A Naplás tó amúgy se arról híres, hogy tele lenne hallal,de ha még ezt a kis esélyt is elveszik a horgászoktól akkor nem kell rajta csodálkozni, hogy majd egyre kevesebben fogják látogatni a tavat.A következő lenne még a problémám.A halőrtől kértem a tó tulajdonosának az elérhetőségét és ő közölte velem, hogy ő erre nincs felhatalmazva és nem adja meg.Este a horgászatom befejezésével leadtam a fogási naplót amibe ugye semmit nem kellett beírni,mert nem volt mit.A halőr vissza adta az igazolványomat és ezután ismét megkértem, hogy adja meg a tó tulajdonosának az elérhetőségét,de ő erre nem volt hajlandó. Szó szót követett és a halőr kirántotta a horgászigazolványomat a kezemből és elkezdte az édesanyámat szidni.Én kihívtam a rendőrséget.A kiérkező rendőröknek a halőr azt hazudta, hogy én megrongáltam az ablakot holott amikor kirántotta a kezemből az engedélyt ami ugyebár a saját tulajdonom akkor csapta rám az ablakot.Tehát nem, hogy az ember halat se tud fogni,de még a halőrnek az is meg van engedve, hogy így viselkedjen a horgászokkal.Egy valamit bánok, hogy a rendőrökkel nem szondáztattam meg,mert biztos vagyok benne, hogy alkoholt fogyasztott. Először is a halőr háznál nem volt feltüntetve a tó tulajdonosának elérhetősége.Másodszor nem közölték a horgászokkal, hogy milyen munkát fognak végezni az említett napon.Harmadszor kulturált és intelligens halőrt kéne alkalmazni.Minden esetre én megteszem a kellő intézkedéseket és ezt a tavat messziről elfogom kerülni.Persze nem utolsó sorban minden horgászportálon lefogom ezt írni, hogy a Naplás tavon, hogy bánnak a horgászokkal... A 2800 Ft-os napijegybe úgy látom ez is belefér.

    Tisztelettel : Jabronka Tibor

Címkék: Budapest | XVI. kerület | XVII. kerület | | Horgászat | Korcsolyázás | Természetvédelmi terület | Víztározó | Láprét | Szilas-patak | Parkerdő | Nádas | Panoráma | Geocaching | patak |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció