Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Épületek
Kőbányai csősztorony - Kárpát-medence útikönyv

Kőbányai csősztorony

Kőbányai csősztorony

A kőbányai csősztorony megközelítése, fekvése:

Budapest X. kerületében, a Kőér és a Harmat utcák találkozásánál találjuk. Megközelíthető a Kőbányai út felől a Kápolna, majd a Kőér utcán, a Kőrösi Csoma Sándor útról a Harmat utcán, illetve a Jászberényi út felől szintén a Kőér utcán. Ezen kívül megközelíthetjük a 85-ös, illetve a 185-ös autóbusszal.

A csősztoronyról:

Jelenléte az egykor itt virágzó szőlőkultúrára emlékeztet. A XIX. században megszaporodtak a szőlőtolvajlások a környéken, ezért Kőbánya magisztrátusa 1843-ban pályázatot írt ki egy csősztorony, és a hozzá tartozó csőszi épület megtervezésére, felépítésére. 1844-ben Zofahl Lőrinc tervei alapján, Brein Ferenc építőmester fogott hozzá az épület kivitelezéséhez. Még ebben az évben elkészült a romantikus stílusú, szabadon álló lépcsős építmény, mely az őrházat is magában foglalja.

Budapest - Kőbánya: Csősztorony

Két szintes, téglalap alapú őrház, oromzatos nyeregtetővel fedve, melyhez keskeny taggal csatlakozik az asszimetrikus elhelyezésű, négyzet alapú, pártázatos épület, ahonnan a kilátóhelyre vezető csigalépcső indul. A lépcső mentén elegáns vaskorlát fut. Az emeleti helyiség bejárata fafaragásokkal gazdagon díszített. Az épület képe szerepel Kőbánya címerében is.

Budapest - Kőbánya: Csősztorony


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Budapest | X. kerület | Kőbánya |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció