Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Szobrok
Budapest: Gellért-hegyi Szabadság szobor - Kárpát-medence útikönyv

Budapest: Gellért-hegyi Szabadság szobor

Budapest: Gellért-hegyi Szabadság szobor

Megközelítése, helye:

A budapesti Szabadság szobor a XI. kerületben, a 235 m magas Gellért-hegy legmagasabb pontján található, a Citadella keleti bástyájánál. Megközelíthető autóval a Hegyalja út felől, a Sánc utcánál felkanyarodva a Mihály, majd a Szirtes utcán a Citadella alatti parkolóig. A Móricz Zsigmon körtérről (Villányi út) induló 27-es busszal juthatunk fel majdnem egészen a Citadelláig, onnan pedig gyalog a szoborig. Kiránduló kedvűek választhatják a Gellért-hegyet behálózó számtalan gyalogösvény valamelyikét, feljuthatnak az Erzsébet hídtól, a Gellért térről, a Móricz Zsigmond körtértől is.

A szoborról:

A Budapest egyik jelképének számító szobor Kisfaludi Stobl Zsigmond alkotása, egy kezében pálmaágot tartó nőalakot ábrázol, melyet 1947-ben állítottak fel. Akkori neve hivatalosan Felszabadulási emlékmű volt, de a Szabadság szobor elnevezést is sokan használták.

Budapest - Gellért-hegy: Szabadság szobor

A szobor maga 14 méter magas, azonban talapzatával együtt a 40 méteres magasságot is eléri, Budapest jelentős részéről látható. A Szabadság szobor tulajdonképpen egy szoborcsoport, több szoborból áll, a Budapestet elfoglaló szovjet csapatok emlékművének készült. A Fő nőalak előtt eredetileg egy bronzból készült, 6 méter magas, géppisztolyos, kezében zászlót tartó szovjet katona állt, azonban ezt 1990 után átszállították a nagytétényi Szoborparkba, jelenleg ott látható. A katona jobbján fáklyás, balján sárkányölő alak, melyek még most is a helyükön állnak.

Budapest - Gellért-hegy: Szabadság szobor Budapest - Gellért-hegy: Szabadság szobor

A szobor érdekessége, hogy a sárkányölő mellékalak kompozíciója megegyezik Kisfaludi 1928-ban Nyíregyházán felállított I. világháborús emlékművének a főalakjával, melyen a férfialak a bolsevizmus sárkányával végez.

Források:

Gondola.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Budapest | Szabadság szobor | Gellért-hegy | Citadella | Kisfaludi Strobl Zsigmond | XI. kerület |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció