Kárpát-medence útikönyv
Település
Budapest: I. kerület - Várkerület - Kárpát-medence útikönyv

Budapest: I. kerület - Várkerület

Budapest: I. kerület - Várkerület

Megközelítése, fekvése:

Az I. kerület Budapest központjában, a Duna jobb partján található. Északon a II., nyugaton a XII., délen a XI., valamint keleten a Duna és az V. kerület határolja. Megközelíthető a 2-es metróval a Batthyány és a Moszkva tér, valamint a Déli pályaudvar megállók felől, illetve több busszal (pl. 16-os, 5-ös, 18-as) és villamossal (pl. 18-as, 41-es).

Az I. kerületről:

Ahogy a kerület további elnevezéseiből is látszik (Budavár, Várkerület), területének legmeghatározóbb része a Duna bal partján álló Vár-hegy, a rajta álló, Budapest egyik jelképének számító Budai Várral. A XIII. századi tatárjárás okozta pusztítás ébresztette az akkori uralkodót, IV. Bélát arra, hogy a támadásokkal szembeni hatásos védekezés érdekében szükség van arra, hogy városainkat kőfallal vegyük körbe, illetve kővárakat építsünk.

Budapest - I. kerület: Clark Ádám tér

A tatárok elvonulása után, az egész országra kiterjedő várépítés alatt került sor a mai I. kerület területén található budai vár kőfallal történő körbevételére. Egy évszázad múlva Buda az ország fővárosává vált, királyi székhely lett, a vár körül egy virágzó város alakult ki utakkal, templomokkal, terekkel, miközben a királyi palota építése, bővítése tovább folytatódott.

Budapest - I. kerület: Savoyai Jenő lovasszobra a Budai Várpalota előtt

A mohácsi csata elvesztése után a város hanyatlásnak indult, a több éves ostrom, Buda elfoglalása, majd a másfél évszázados török uralom pusztulást hozott. A törökök kiűzése után megkezdődött az újjáépítés, a hivatalok visszaköltözése, majd a XVIII. században már országgyűlésnek és koronázásnak is helyt adott a város. A XIX. században, a szabadságharc idején újabb ostrom érte, ekkor Görgey Artúr és csapatai rohamozták meg és foglalták el a császáriaktól.

A XX. század során a II. világháború okozta a legnagyobb pusztítást a kerületben, súlyos veszteségek érték mind a Palotát, mind pedig a polgári épületeket, a háború utáni újjáépítése ismét évtizedeket vett igénybe.

Az I. kerület városrészei:

Gellérthegy, Krisztinaváros, Tabán, Várhegy, Víziváros

Források:

1kerulet.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció