Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Dunazug-hegység > Budai-hegységBudaörs: Kő-hegyi kápolna - Kárpát-medence útikönyv

Budaörs: Kő-hegyi kápolna

Budaörs: Kő-hegyi kápolna

Megközelítése, fekvése:

A kápolna a Budaörs belső része fölé magasodó, 235 m-es Kő-hegy tetején található. Megközelíteni gyalogosan lehet a Szabadság út és a Károly király út sarkán található körforgalomtól Kárpát utcát követve, "toronyiránt". Illetve a PIROS turistajelzés mentén található Kisfaludy utcából a Kőfejtő majd a Kőszikla utcát követve, a kápolna közelében két ház között egy ösvényen lehet a Kő-hegy tetejére jutni.

Története:

A kápolna alapítása és építése Wendler Ferencnek (1815-1897) köszönhető, aki 1847. június 29-én álmában a Kő-hegyen ásott, és az ott talált vadrózsabokor virágaiban a Szűzanya arcát vélte felismerni. 1853. júniusában egy agyagbányában dolgozott társaival, amikor omlás következett be. Társai azt hitték, hogy már csak a holttestét tudják kiemelni a föld alól, de végül sértetlenül bukkantak rá a földtömeg alatt. Társainak elmondta, hogy életét a Szűzanya mentette meg, amiből arra következtetett, hogy Isten a kegyeibe fogadta őt. 1854. decemberében felment a Kő-hegyre és a vadrózsabokrok között megjelölte azt a helyet, ahol a Szűzanya arcát látta. Álmai hatására arra az elhatározásra jutott, hogy kápolnát épít a Kő-hegyen a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

Budaörs: Kő-hegyi kápolna

Az elkészült kápolnát 1855. október 15-én szentelték fel. Wendler Ferenc nem csak örök emléket állított a Szűzanyának, hanem az életét is neki szentelte: a kápolna mellett egy kereszt alakú barlangot vájt a hegy szikláiba, majd 1878. február 25-én beköltözött oda. Itt töltötte élete utolsó 19 évét. A kápolna 1933-ig a Wendler család tulajdonában állt, ekkor vette át gondozásra a budaörsi katolikus egyház. A remete ükunokája, Grósz Mátyás is felköltözött a hegyre és gondoskodott a kápolna rendben tartásáról, fogadta az ide érkező látogatókat.

Budaörs: Kő-hegyi kápolna

Az épületet az 1944-45-ös harcok során találat érte, amit a Wendler család még Budaörsön élő tagjai kijavíttattak. Az 1946 januárjában megkezdett kitelepítések után a kápolna gazdátlan maradt, de kegyszobrát Kruck József, a család egyik leszármazottja megmentette, és a kitelepítők elől Mocsárra menekült vele. A szobrot végül 50 évvel később, 1997-ben sikerült Budaörsnek visszakérni, majd a kápolnát Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata kezdeményezésére, adományokból 2003-ra sikerült újjáépíteni. 2004. szeptember 12-én szentelték fel a kápolna harangjait és a mellette álló Szentháromság-szobrot.

Budaörs: Kő-hegyi kápolna

Források:

Információs tábla a kápolna mellett


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Budaörs | Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye | Kő-hegy | Kápolna | Szentháromság-szobor | Szentháromság szobor | barlang |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció