Kárpát-medence útikönyv
Település
Budaörs - Kárpát-medence útikönyv

Budaörs

Budaörs

Megközelítése, fekvése:

Budaörs Budapest délyugati határában, a Budai-hegység déli nyúlványai között terül el. Megközelíthető Budapest felől az 1-es sz. főúton, vagy az M1-es és M7-es autópályák közös szakaszán.

Budaörs története röviden:

A területen talált legkorábbi régészeti leletek alapján már a rézkorban lakott volt. A település az Árpád-korban alakult, első írásos említése nem ismert.  A Nána-Beszter nemzetség birtokaihoz tartozott, Szent Márton kápolnája királyi alapítású volt.  1243-ban IV. Béla a kápolnát és a települést a ciszterciek bélakúti apátságának ajándékozta.

Budaörs: Kő-hegy

A török időkben Budaörs a hódoltság területére került, a törököknek fizetett súlyos adókat, aminek következtében lakossága egyre jobban megfogyatkozott, 1602-re már pusztaként tartották számon. Buda visszafoglalásakor a császári csapatok a Törökugratótól nyugatra található Fekete-dűlő területén ütköztek meg a török hadsereggel.

Budaörs látképe a Kő-hegyről

1659-ben Budaörs más területekkel együtt, királyi adományként, Zichy Istváné lett, majd az elpusztult faluba németajkú telepesek érkeztek. Az új lakók 3 évig adómentességet élveztek, megélhetésüket főként a szőlőművelés, gyümölcstermesztés és az állattenyésztés jelentette. 1739-ben pestisjárvány tört ki, mely elpusztította a lakosság egy részét. Pótlásukra 1740 és 1744 között mintegy 50, szintén németajkú család érkezett.

Budaörsi utcakép

1758-ban meghalt Zichy Miklós, Budaörs akkori ura, ezért ismét királyi birtok lett. Az 1848-49-es szabadságharcban nemzetiségük ellenére több budaörsi is a magyarok oldalán vett részt a harcokban. 1870-ben a falu szőlőit elpusztította a filoxéra-járvány, a bortermelés visszaesett. A század végén a polgárosodás elérte a települést, üzemek, ipari objektumok létesültek.

Budaörsi utcakép

A II. világháború után a németajkú lakosok 90%-át kitelepítették, helyükre elsősorban határon túli magyarok érkeztek. A XX. század második felében megépült M7-es, majd M1-es autópálya újabb fellendülést hozott, a rendszerváltozás után nagy múltú, multinacionális cégek sora költözött az autópálya melletti sík területekre. Budaörs 1986-ban városi rangot kapott.

Források:

Budai-hegység térképe (Szarvas Map)


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • kérem ha megvolna Önöknek a Nána- Beszter család címere jelezzék nekem. Nálunk Nánán ( Párkány mellett( Felvidék) szintén birtokosok voltak. Köszönöm. Dániel Erzsébet

  • Sajnos ebben nem tudunk segíteni.

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció