Kárpát-medence útikönyv
Dombok, hegyek
Brassó: Cenk-hegy - Kárpát-medence útikönyv

Brassó: Cenk-hegy

Brassó: Cenk-hegy

Elhelyezkedése, megközelítése:

A Keresztény-havas egyik északi nyúlványa, a Cenk-hegy Brassó óvárosának déli részén található. 955 méteres magasságával, több, mint 300 méterrel, meredeken emelkedik ki a környezetéből, már messziről látszik. A hegytetőt gyalog, vagy a középkori városfal mellől induló felvonóval lehet megközelíteni. Autóval az óvárosban, illetve közvetlenül a felvonó alsó állomásánál parkolhatunk.

Brassó: Cenk-hegy

Leírása:

A hegy tetején már az Árpád-korban vár állt, ennek maradványait a felvonó felső állomásától, mintegy 10 perces gyaloglással érhetjük el.

Brassó: Cenk-hegy

A Millenniumra Jankovics Gyula budapesti szobrász tervezett emlékművet, melyet a Cenk-hegy tetején avattak fel 1896 október 18-án. Az emlékmű egy 16,8 m magas oszlop volt, melynek tetején Árpád fejedelem egyik harcosát ábrázoló 3,5 méteres szobra kémlelte az alatta elterülő tájat. Ám nem sokáig díszíthette a hegyet az emlékmű, 1913 szeptember 27-én, két besszarábiai oláh, Ilie Catarau és Timotei Kirilovl, dinamittal felrobbantotta. Az emlékmű ekkor még megrongálva ugyan, de állva maradt, később azonban, 1913 december 31-én, egy kiadósabb havazás eredményeként összedőlt. Darabjait az első világháborút követően a brassói Történeti Múzeum pincéjébe rejtették el.

Sajnos az elmúlt években hollywoodi mintára egy nagy fehér "BRASOV" feliratot telepítettek a Cenk-hegy felső részére, szerintem elcsúfítva azt.

Csúf felirat a Cenk-hegy tetején

A hegy tetejére érve csodálatos kilátás fogad több irányba is, láthatjuk a Brassói-havasokat, illetve Brassó óvárosát is.

Brassó óvárosa a Cenk-hegyről


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Már jártunk a Cenken. Csodálatos volt!

  • Én már kétszer is jártam ott, tényleg csodás, csak azzal a ronda BRASOV felirattal nem tudok megbékélni, ahogy már írtam.

Címkék: Brassó | Brassó vármegye | Cenk-hegy | Drótkötélpálya | Millenniumi emlékmű |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció