Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Északi régió > Északi-középhegység (Mátraerdő) > Börzsönyvidék > BörzsönyBörzsöny: Salgó vár - Kárpát-medence útikönyv

Börzsöny: Salgó vár

Börzsöny: Salgó vár

Megközelítése, fekvése:

A börzsönyi Salgó vár a Perőcsény és Nagybörzsöny között húzódó hegyvonulat egyik, 715 m magas csúcsa mellett található. Megközelíthető gyalogosan Perőcsényből kelet, majd dél felé a PIROS jelzésű turistaúton, illetve Nagybörzsöny felől kelet, majd északkelet felé, szintén a PIROS jelzésen. Perőcsényre és Nagybörzsönyre a Vácról induló busszal lehet eljutni, vagy személygépkocsival.

Salgó vára a Börzsönyben: Kilátás a várból

A várról:

Valószínűleg a XIII. század második felében készült, építtetője ismeretlen. Első írásbeli említése 1372-ből származik, ekkor királyi vár, de 1386-ban már a lévai Cseh család birtokában van. Később Salgói Miklós tulajdonába került, aki 1424-ben hamis pénzverés miatt elvesztette birtokait, ekkor a Salgó várat is lerombolták. Ezután már nem építették újjá, egy 1504-es említésben is mint várrom szerepel.

Börzsöny: Salgó vár megközelítése

A felsővár 20 x 25 méteres alapterületű, egy függőleges, 10-12 m magasságú szikla tetején található. Nyugatról, az Ipoly völgye felől kb. 600 méterre, keletről a Fekete-völgyből kb. 350 méterre emekedik ki. Megközelítése nehézkes, ezért a vár fekvése védelmi szempontból jó, de nagy relatív magassága és a közlekedési utaktól, településektől való távolsága miatt szerepe nem jelentős.

Börzsöny: A Salgó vár keletre néző fala

 

Források:

Várak a Börzsönyben túramozgalom igazolófüzete


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Salgó vár | Börzsöny | Hont vármegye | vár | Várak | Perőcsény | Nagybörzsöny |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció