Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Kisvasutak, erdei vasutak
Északi régió > Északi-középhegység (Mátraerdő) > Börzsönyvidék > BörzsönyBörzsöny: Kemencei erdei vasút - Kárpát-medence útikönyv

Börzsöny: Kemencei erdei vasút

Börzsöny: Kemencei erdei vasút

Megközelítése:

Kemencét a 12-es számú útról érhetjük el, dél felől Szob irányából, észak felől pedig a 2-es útról Parassapusztánál, a határ előtt letérve. Kemencére érve a KÉK és ZÖLD turistajelzéseket követve a Csarnavölgyi úton jutunk az erdei vasút végállomásához.

A kemencei kisvasútról:

Magyarország egyetlen önkéntesek által működtetett erdei vasútja a Börzsöny északi, Kemence település déli részén indul és a Kemence-patak völgyét követve megy a hegység belseje felé.

Börzsöny: Kemencei erdei vasút

600 mm-es nyomtávja ritkaságnak számít a kisvasutak körében, vonalvezetése pedig ún. görpályás, amik technikailag különlegessé teszik.

Az 1999-es júniusi árvizek jelentősen megrongálták a kisvasút pályáját, amit 2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai részlegesen helyreállítottak (Kemence és Feketevölgy között). Ma ez az egyesület működteti a nyári félév hétvégi napjain.

Sajnos a 2010 májusi árvizek a helyreállított szakaszon ismét súlyos károkat okoztak, többek között a víz elsodorta a 3. hidat.

Az alábbi képek 2006-ban készültek, a nem helyreállított szakaszon:

Börzsöny: Kemencei erdei vasút Börzsöny: Kemencei erdei vasút Börzsöny: Kemencei erdei vasút

Források:

Kisvasut.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kemence | Hont vármegye | Erdei vasút | Börzsöny | Árvíz |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció