Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Földvárak, sáncok
Északi régió > Északi-középhegység (Mátraerdő) > Börzsönyvidék > BörzsönyBörzsöny: Jancsi-hegyi földvár - Kárpát-medence útikönyv

Börzsöny: Jancsi-hegyi földvár

Börzsöny: Jancsi-hegyi földvár

Megközelítése, fekvése:

A Perőcsény és Nagybörzsöny között húzódó hegyvonulat egyik, 627 méteres csúcsán, a Jancsi-hegyen található az egykori földvár. Megközelíthető gyalogosan Perőcsényből kelet, majd dél felé a PIROS jelzésű turistaúton, illetve Nagybörzsöny felől kelet, majd észak felé, szintén a PIROS jelzésen. Perőcsényre és Nagybörzsönyre a Vácról induló busszal lehet eljutni, vagy személygépkocsival (Perőcsényhez közelebb van).

Börzsöny: Jancsi-hegyi földvár

A földvárról:

A Jancsi-hegynél a keskeny hegygerinc nagyjából romboid alakú, többé-kevésbé egyenes, északnyugat felé enyhén lejtő fennsíkká szélesedik. A lakóterület védelmében az északi keskeny gerincet sziklába vájt árokkal vágták át, a külső árok 5-8 méter széles és 30 méter hosszú.

Börzsöny: Jancsi-hegyi földvár

A lakóterület északnyugati részén, ahol a helyoldal kevésbé meredek, kövekből rakott, fél méter magas, 2-4 méter széles sánc húzódik 50 méter hosszon, ívelt vonalban.

A vár területén késő bronzkori, valamint XII-XIII. századi, Árpád-kori leleteket is találtak.

Börzsöny: Jancsi-hegyi földvár


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Sajnálom, hogy a legépebb, legnagyobb történelmi múlttal bíró földvár, a Szabolcsi elkerülte a figyelmed.

  • Sajnos a szabolcsi földvárnál még nem jártunk. Reméljük oda is eljutunk egyszer, de ez nem jelenti azt, hogy elkerülte a figyelmünket. Ha tudsz róla saját fotót, vagy ismertetőt küldeni, szívesen feltesszük a honlapra.

Címkék: Jancsi-hegyi földvár | Földvár | Börzsöny | Északi-középhegység | Hont vármegye |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció