Kárpát-medence útikönyv
Település
Borszék - Kárpát-medence útikönyv

Borszék

(Borsec, Bad Borseck)
Borszék

Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye. Magas hegyekkel körülvéve fekszik a tengerszint felett 900 m átlagmagasságban, a Keleti-Kárpátokban róla elnevezett medencéjében. A település elsősorban az itt feltörő gyógyforrásairól híres. Ásványvizei és a gyógyvizeken alapuló különböző fizioterápiás kezelések kiválóan alkalmasak szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, pajzsmirigy betegségek valamint gyomor és epebántalmak kezelésére.

Lázár-forrás Boldizsár-forrás László-forrás

A város felső részén található az üdülőtelep, valamint a különböző borvíz-kutak. A telepen számtalan régi, díszes villa- és üdülőépület található. Sajnos ezek ottjártunkkor többnyire nagyon leromlott állapotban voltak, elszomorító látványt nyújtottak.

Romos üdülővilla Üdülőépület Romos üdülővilla

Területét magas hegykoszorú veszi körül, amely véd az erős szelektől és a viharoktól. A medence kristálypalából áll, amelyben dolomitos mészkő rétegek vannak. Ebben halmozódott fel az ásványvíz, melynek gyógyító ereje már hosszú évszázadok óta ismert.

Romos villa Borszéken
A közelben a természetkedvelők találhatnak még két barlangot, az egyik a Medve-barlang, amely nevét a benne talált medvecsontokról kapta, illetve a Jégbarlang, amiben télen-nyáron hatalmas jégtömböket láthatunk.

Megközelítése:
Gyergyószentmiklós felől észak felé, Gyergyószárhegyen keresztül.

Lakossága:
2002-es népszámlálási adatok szerint a lakosság megoszlása:
78% magyar, 21% román, 1% egyéb nemzetiségű.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • A két barlang,már elnézést de nincs "a közelben".Azok a Nyugati Kárpátokban vannak,Bihar megyében.Sok száz kilométerre Borszéktől.Köszönöm a lehetőséget.

  • Semmi gond, köszönjük az észrevételt! A "Jég" és a "Medve" is olyan barlangnevek, melyek viszonylag gyakoriak. A cikkben említett barlangok Borszék közelében találhatók, de valóban van létezik Medve-barlang az Erdélyi-szigethegységben is, illetve jégbarlangot többet is találhatunk arra. A borszéki melletti barlangok megközelítéséhez segítséget nyújthat ez a térkép: http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Kepek/Borszek_turak.jpg

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció