Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Völgyhidak, viaduktok
Biatorbágyi viadukt - Kárpát-medence útikönyv

Biatorbágyi viadukt

Biatorbágyi viadukt

Megközelítése, fekvése:

Biatorbágy keleti részén, a Szabadság utca felett ível át az egykor vonatközlekedést lebonyolító hírhedt viadukt. Hírnevét látványos kinézete mellett elsosorban Matuska Szilveszternek köszönheti, aki 1931 szeptember 13-án hajnalban felrobbantotta, mikor éppen a Bécs felé tartó nemzetközi gyors haladt át rajta. A hidat a robbantás után helyreállították, mára már azonban a vasúti közlekedést megszüntették rajta.
Autóval az M1-es autópályáról az 1-es útra térve, Etyek-Lovasberény felé fordulva lehet Biatorbágyra, az Ország útra érni, ez vezet a viadukt alá.

Biatorbágyi-viadukt

Leírása:
A viadukt a magyar vasúttörténet legfényesebb korszakának az emléke, emellett nagyszerű látványosság is. A Füzes-patak völgye felett ível át Biatorbágy határában. Az eredetileg egyvágányú völgyhíd 1883-84-ben épült a Budapest Kelenföld-Újszőny (Komárom) vasútvonal szolgálatára, 1903-ban meg kellett erősíteni a teherbírását.
Igazi hírnevét az 1931-ben elkövetett robbantásos merényletről kapta. Ekkor szerencsére csak kisebb mértékben rongálódott meg, 1931. október 3-án átadták újra a forgalomnak. 1944-ben a visszavonuló németek előkészítették robbantásra, de a szovjet csapatok gyors előrenyomulásának következtében már nem volt idejük felrobbantani.

Biatorbágyi-viadukt

1977-ben korrigálták a vasútvonal pályáját, ezzel a viaduktot forgalmon kívül helyezték. 1979-ig még jártak rajta vonattal, de ezután szerkezete rohamos pusztulásnak indult, felmerült e lebontása is. Szerencsére sikerült pénzt szerezni a felújítására, elvégezték a műemlékké nyilvánított völgyhíd szerkezetének korrózióvédelmét, a zöldre festett híd továbbra is Biatorbágy nevezetessége.

Biatorbágyi-viadukt panorámakép

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Biatorbágy | Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye | Viadukt | Panorámakép | Teljesítménytúra | Völgyhíd |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció