Kárpát-medence útikönyv
Szurdokok
Békás-szoros - Kárpát-medence útikönyv

Békás-szoros

Békás-szoros

Megközelítése, fekvése:
Csík vármegye keleti részén fekszik. Gyergyószentmiklós felől a 12C jelű úton lehet megközelíteni. Át az 1256m magas Pongrácz-tetőn, majd a Gyilkos-tó mellett elhaladva, az Oltárkő után kezdődik, egy kanyargós útszakasz aljában.

A Békás-szorosról:

A Békás-szoros a Keleti-Kárpátok legszebb, legnagyobb szurdokvölgye. Az 5 km hosszú szurdokvölgy tektonikus eredetű, a földkéreg mozgásának hatására keletkezett.

Amennyiben a Gyilkos-tó felől közelítjük meg a szurdokot, az Oltár-kő alatt kanyargó Nagy-szerpentinen érünk a bejáratához. Itt a Bardócz-fal és a Mária-kő néhány méterre közelíti meg egymást, létrehozva a Pokol kapuja elnevezésű szűkületet. Ezután következik a Pokol tornáca, egy enyhe kiszélesedés, melynek végén a Fekete-toronynak nevezett sziklaszirtet láthatjuk.

Békás-szoros: Pokol kapuja Békás-szoros Békás-szoros

A Kis-Békás patak beömlése előtt, a Békás-patakon egy híd áll, mellyel a Pokol-torok meredek lejtőjét akarták kikerülni, de a II. világháború miatt nem tudták befejezni. A hidat a Magyarok hídjának nevezik, ettől balra emelkedik az Őrtorony, mely a Bardócz-fal egyik sziklaéle. Itt kezdődik a 800 m hosszú Pokol-torka, mely a Békás-szoros leglátványosabb része. Ezt a szakaszt balról a Bardócz-párkányok, jobbról a Szurdok-kő veszik közre.

Békás-szoros

A szoros alsó részén híd vezet át a patak másik partjára. A híd felett balra láthatjuk a Vízesés-barlang bejáratát. A 69 m hosszú barlangot csak száraz időben, kúszva lehet látogatni, mivel járata igen szűk. A hídtől jobbra ösvényen juthatunk a szurdok legnagyobb karsztforrásához, a Mária-forráshoz.

Erdély - Békás-szoros

A híd és a Mária-forrás között, a patak medrének jobb oldalán még láthatók a maradványai azoknak a kőüstöknek, melyet a víz sodrása koptatott ki évezredek folyamán, és melyeknek nagy részét az útépítés során tönkretették.

Erdély - Békás-szoros

A Mária-forrás alatt, egy kőüst-soron át csordogál balról a kevés vízhozamú Bardócz-pataka. Ettől a ponttól továbbmenve a szoros egyre jobban kiszélesedik, a Békás-patak robogása és a szurdok sziklafalai megszelidülnek, a fenyveseket felváltják a lombhullató erdők.

Erdély - Békás-szoros

Források:

Gyilkos tó és a Békás-szoros környéke turistatérkép (DIMAP)


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • szertnék barangolni a szép tájakon

  • 2 évvel ezelőtt jártam a békási szorosban a világ leggyönyörűbb helye kár hogy a szerpentines utakról nincs kép nagyon tetszet az a meredek emelkedő itt csak foltokban látszanak az utak szeretnék többet is látni belőle

  • A szerpentinről sajnos nincs fotónk. A Békás-szorosban pedig nem az út a lényeg szerintem, hanem a természet alkotta szépségek :-)

Címkék: Békás-szoros | Csík vármegye | Szurdok | Szoros | Békás-patak | Erdély |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció