Kárpát-medence útikönyv
Település
Becske - Kárpát-medence útikönyv

Becske

Becske

Megközelítése, fekvése:

Becske a Cserhát dombjai közt, a Galga-patak völgyében, a Szanda-hegy lábánál található. Megközelíthető autóval Nógrádkövesd (Aszód) vagy Magyarnándor (Balassagyarmat) felől, illetve vonattal az Aszód-Balassagyarmat közötti vasútvonalról, Becske megállóhelyen leszállva. A vasúti megállótól még kb. fél óra gyalog a település.

Becske története:

Annak ellenére, hogy a környék természeti adottságai nem igazán alkalmasak a földművelésre, az itt talált régészeti leletek szerint már több, mint kétezer éve lakott a terület.

Becske

Első említése Bechke néven a XIII. századból való, ekkor tűnik fel egy adásvételi szerződésen. A település birtokosai voltak a Lónyayak, a Bosnyákok, majd később Széchenyi Benedek. A török uralom idején majdnem elnéptelenedett a község, akkori birtokosai Trencsén és Árva vármegyékből költöztettek be szlovák jobbágyokat.

Becske temploma

A XIX. század elején épült katolikus temploma, melynek különleges faajtaját Kerék Ferenc, helyi fafaragó mester készítette, harangját 1532-ben öntötték. A falu nevezetessége még a XIX. századi Balás kúria, valamint a 2008-ban felszentelt buddhista sztúpa.

Becskei kép

A településen halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala, melynek egyik bélyegzőhelye is itt található.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Egy hete vagyunk egy székely baráti házasprnál Hilib-ben. Mikor és milyen progamra tudnánk Önökhöz elmenni?
    Köszönettel Varga Nándor és Tóth Irén Karcagról és Fábián József és felesége Hilibről

  • Ez a kérdés kinek szól?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció