Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Beckó vára (Bolondóc) - Kárpát-medence útikönyv

Beckó vára (Bolondóc)

Beckó vára (Bolondóc)

Fekvése, megközelíthetősége:
Trencséntől délre, az Inóc-hegység tövében, a Vág bal partján fekszik, az egykori Trencsén vármegye vágújhelyi járásában. Tengerszint feletti magassága 245 m.

Története:
Beckó települése felett, látványos sziklaormon áll Bolondóc vára.
A XII. században épülhetett. Az 1241-es tatárjárás idején, a sziklacsúcson álló kővárba visszahúzódott fegyveresek visszaverték a mongol lovasság támadását. A XIV. század elején több Vág menti erősséghez hasonlóan ezt is elfoglalták Csák Máté fegyveresei. A báró uralmának 1321-ben bekövetkezett halála vetett véget, ekkor Károly Róbert birtokába került a vár. Luxemburgi Zsigmond király a leghűségesebb hívei közé tartozó lengyel Stibor bárónak adományozta, aki itt építette ki főúri szállását. Ez a XV. századi időszak számít Beckó várának fénykoraként. 1434-ben Stiborici Katalin örökölte meg a várat, aki később Bánffy Pál királyi lovászmesterhez ment feleségül. Ettől kezdve a vár fennállásának további évszázadaiban végig a Bánffyak tulajdonában állt.
Beckó vára messze esett a török hódoltság területeitől, ezért földesurai viszonylag nyugodt életet élhettek falai között. Egy esetben, 1599-ben egy erre portyázó tatár lovascsapat támadta meg, de rohamukat sikeresen visszaverték.

Bolondóc vára Bolondóc vára Bolondóc vára

 

1707.ben a kuruc csapatok a városka elfoglalása után sikertelenül próbálták bevenni a várat, és valószínűleg császárhű tulajdonosai miatt, a Rákóczi szabadságharc 1711-es bukása után is elkerülte a magyar várakra kiadott lerombolási parancsot.
Rövidesen azonban egy 1729-es tűzvész során leégett az egész vár, és ezután a hatalmas költségek miatt már nem állították helyre.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • nagyon szepek a kepek szia.

  • Köszönjük!

Címkék: Beckó | Trencsén vármegye | Felvidéki várak | vár | Vág |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció