Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Temetők
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékBalatonudvari, műemlék temető - Kárpát-medence útikönyv

Balatonudvari, műemlék temető

Balatonudvari, műemlék temető

Megközelíthetőség:

Budapest felől, a 71-es úton Balatonudvari településére érve, jobb oldalon közvetlenül a főút mellett található.

A temetőről:
A temetőt az 1770-80-as években nyitották meg a református és a római katolikus hívek számára. 1887-ben különítették el egymástól a református, a római katolikus és az izraelita temetőt.

Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében

A monda szerint a szív alakú sítrköveket egy "udvari" kőműveslegény készítette a Balatonakali határában fejtett kövekből.

Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében

Elöl található a műemlék temető, a szív alakú sírkövekkel, mögötte a református a 71-es út mellett, valamint a római katolikus, vörös kőből készült kereszttel. A két temető sarkában az izraelita, egy sírkővel, örökzöld fákkal és kerítéssel.

Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében

Források:

Balatonudvari önkormányzata által készített információs tábla a temető bejáratánál.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Nagy örömmel néztem ezeket a régi sírköveket, itt az ősök tisztelete mellett a sírjukat és nevüket jelölő sírköveket is rendben tartják. Kár, hogy a baranyai TÚRONY község (az 1237 évi pápai tized jegyzékben még TURUL néven szerepel)Géza fejedelem korából származó NAPKORONGOS sírkövek eltűntek.

Címkék: Balatonudvari | Zala vármegye | Műemlék temető | Szív alakú sírkövek |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció