Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékBalatonszőlős - Kárpát-medence útikönyv

Balatonszőlős

Balatonszőlős

Fekvése:

Balatonszőlős község az egykori Zala vármegye keleti részén, a Tihanyi-félsziget magasságában található a Balatontól északra, a pécsely-szőlősi medencében.

A településről:

Első írásos említése 1121-ből származik, de jelenlegi nevét 1758-ban olvashatjuk először.
A település területén a legkorábbi régészeti leletek, településmaradványok az újkőkor időszakából (i.e. 3-4. század) származnak. A községtől délre VIII-IX. századi avar temetőt, illetve az ehhez kapcsolódó település maradványait találták.
A IX-XIII. században királyi birtok volt, majd 1211-től a tihanyi apátság, majd 1222-től a veszprémi káptalan birtoka volt.
1552-ben a törökök elfoglalták Veszprém várát, ezért a királyi hadvezetés megkezdte a környék védelmének megerősítését, Vázsonykő és Tihany erődítését, korszerűsítését. Ennek értelmében a környék lakosai, így a szőlősiek is, kötelezően a várak megerősítésén dolgoztak.

Annak ellenére, hogy a magyarok 1566-ban visszafoglalták Veszprémet, a törökök továbbra sem mondtak le erről a területről, ezután is sanyargatták a lakosságot. A falu többször elnéptelenedett a XVI-XVII. században.
A török idők utáni Rákóczi szabadságharc elkerülte a vidéket, ennek ellenére a lakosság száma gyér maradt. A XVIII. század közepétől egyre nagyobb mértékben növelték a helyiek a szőlőültetvényeket, német telepesek jelentek meg, hogy szőlőt műveljenek.

Az 1848-49-es szabdságharc eseményei sem a falut, sem a környéket nem érintették.
Az 1890-93-as filoxéra vész a település teljes szőlő állományát kipusztította, ami újabb lakosságszám csökkenéshez vezetett. 1894-ben kezdték meg új fajták telepítését a kipustultak helyére.
Az 1910-es országos népszámlálás idején a falu lakossága 386 fő volt, amelyből 192 férfi és 194 nő. Az I. világháború, a település hadköteles férfilakosságához képest jelentős áldozatokat követelt, hiszen közülük 19-en veszítették életüket.

A II. világháború az 1942. február-márciusi mozgósítás révén érkezett el Balatonszőlősre, a szőlősi honvédek nagy része a doni hídfőcsatákban, illetve az urivi áttöréskor vesztette életét. Nekik állít emléket a településen felállított II. világháborús emlékmű.
Az 1956-os forradalom eseményei elkerülték a települést. 1963-ban a községet Balatonfüredhez csatolták, majd 1990 után vált ismét függetlenné.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció