Kárpát-medence útikönyv
Szurdokok
Balaton-kör 1: Siófok - Balatonfűzfő - Kárpát-medence útikönyv

Balaton-kör 1: Siófok - Balatonfűzfő

Balaton-kör 1: Siófok - Balatonfűzfő

Útleírás

Utunk kezdőpontjaként a siófoki Petőfi sétány nyugati, kikötő felőli végét választottuk (GMaps). Elvileg a kijelölt út a Petőfi sétány - Beszédes József sétány - Szent László út útvonalon kell végighaladni, de a Petőfi sétányon gyakran fesztivál található, ilyenkor érdemes hamarabb jobbra térni a Szent László utca felé. A Szent László úton haladva érünk ki a városból, majd az élményfürdő és a kemping-üdülőfalu után a szomszédos, Baross Gábor útra kell térni. Ezt az utat követve (bár közben az út nevet változtat) egyenesen végighaladunk Sóstón, majd Balatonvilágoson letér az utunk a főútról jobbra, egy meredek emelkedőn keresztezve a vasutat. Innen a Csók István sétányt követjük a vasút mentén. Világos belterületén már sokféleképp hívják ezt az utat, de a lényeg, hogy a vasút közelében maradjunk, attól jobbra.
Aligán áthaladunk a vasút alatti alagúton, majd felmászunk egy viszonylag meredek emelkedőn. Egyenesen megyünk tovább, majd ahol lehet, balra térve haladunk tovább a magasparton. Ezen a szakaszon nappal gyönyörű kilátás van a Balatonra. Aliga és Akarattya között felüdülést nyújt a viszonylag vadregényes, fákkal sűrűn benőtt út, ahonnan érdemes bal oldalra figyelni, ugyanis több helyen ösvény vezet be a löszfal tetején található kiépített kilátókhoz.
Balatonakarattyán is ezt (az immár Sirály utcának nevezett) utat követjük, míg vége nem lesz. Ekkor az utolsó utcán jobbra térve kiérünk a 71-es útig, aminek a szélén található a bicikliút. A körforgalom után kell áttérni a főút túloldalára, majd a bezárt kertészet mellett elhaladva a vasút fölött a régi hídon áthaladni, majd a híd után rögtön jobbra fordulni.
Itt egy körforgalommal ellátott térről indul az Árpád utca, ami egy hosszú, de nem túl meredek emelkedő után kellemesen lejt, míg a lejtő végén balra fordulva újra el nem érjük a 71-es utat. A zebrán átkelve a 71-es út másik oldalán a járdán van vezetve a bicikliút, gurulunk lefelé a vasúti átkelőig. A vasúton átkelve az Alteleki úton vezet tovább az utunk, a következő vasúti átjáróig, ami előtt balra fordulunk, majd a kenesei kikötőig a vasutat követjük. Közben elhaladunk a balatonkenesei strand főbejárata előtt.
A kikötő után a kisforgalmú Kikötő utcán haladunk, a vasúttól kissé távolabb. Egy enyhe balkanyar után a bicikliút hirtelen jobbkanyarral átvezet a vasúton, és egyből a 71-es úton is, egy zebrán. Eleinte a 71-es út szélén megyünk a kerékpárútnak nevezett járdán, majd a Romantic kempinget elérve a kerékpárút egy erdős szakaszon megy tovább, enyhén hullámozva. Egy helyen kitér az útvonal az erdőből a partra, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a Balaton keleti medencéjére.
Az erdei út végén újra át kell kelnünk a 71-es úton, majd párszáz méter után a vasúton is. Elhaladunk a fűzfői strand előtt, aztán balra, majd rögtön jobbra fordulva végiggurulunk a Sirály utcán. Innen a vasutat követjük, amíg el nem érünk a fűzfői vasútállomásig (ami a sínek túloldalán található - GMaps).


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció