Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > BakonyBakonybél - Kárpát-medence útikönyv

Bakonybél

Bakonybél

Megközelítése, fekvése:

Az Öreg-Bakony szívében, a hegység legmagasabb csúcsai közelében,  egy völgyben fekszik Bakonybél települése. Megközelíteni a Zirc és Pápa közötti autóúton lehet. Vonattal Zircig, onnan autóbusszal.

A település története:

Nevének első említése a Szent István alapította bencés monostor oklevelében fordul elő, eredete magyar, a Bakony belsejében fekvést fejezi ki. Az 1018 óta működő apátság köré nem épült falu, csak az itt szolgálók alkották a bencések világi környezetét.

Bakonybél: Szent Mauríciusz templom

A török hódoltság idején a szerzetesek elmenekültek a Bakonybéli-medencéből és csak a törökök kiűzése után tértek vissza.

Bakonybéli utcakép

A XVIII. században tótokat, majd németeket telepítettek a faluba, akik jól értettek az erdőműveléshez, mész- és szénégetéshez. A XVIII. század közepére újjáépítették a templomot és a monostort, házak épültek, kialakultak az utcák.

1779-ben hatalmas tűzvész pusztított az erdőben, majd rá egy évre a falu 130 háza égett le a hozzájuk tartozó gazdasági épületekkel együtt.

A szellemi élet pezsdülését hozta magával a monostorban 1832 és 1848 között működő tanárképző főiskola. 1815 és 1856 között üveghuta működött a Som-hegyen, de a lakosság elsősorban erdészetből és mezőgazdaságból élt, a szántók területét az erdők és rétek rovására növelték.

Bakonybéli utcakép

A XX. században mindkét háború jelentős áldozatokat követelt, az elsőben 43, míg a másodikban 40 bakonybéli lakos vesztette életét. Nevüket emlékmű és emléktábla őrzi a templom mellett, illetve annak falán.

A II. világháború után jelentősen megváltozott a falu élete, a szerzetesrendeket 1950-ben betiltották, a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a monostort. 1991-ben kapta vissza a Pannonhalmi Szent Benedek Rend az apátság és a park tulajdonjogát.

Bakonybélben jelenleg alig több, mint 1300 fő él, a megélhetés forrása a famegmunkálás, valamint egyre nagyobb hányadban a megélénkült turizmus.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció