Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Meteorológiai állomások
Baja, meteorológiai állomás - Kárpát-medence útikönyv

Baja, meteorológiai állomás

Baja, meteorológiai állomás

Baja városától keletre, a Szegedi úton, a városhatárt elhagyva, egy étterem után közvetlenül jobbra fordulva találjuk a bajai meteorológiai állomást. Az állomás a csillagvizsgáló épületével egy telken, attól délre található.

Térkép

Az állomás megközelítése

A meteorológiai állomás területén sajnos nem találtunk senkit, ezért az állomás történetéről nem tudunk beszámolni. Egy helyi ismerősünk szerint, maga az állomás 10-15 éve költözött ki Baja belvárosából. Elmentünk megnéztük a régi állomás feltételezett helyét, ami szintén egy volt csillagvizsgáló épülete körül van, jelenleg kábel-TV központ működik ott, valamint a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló.

Kábeltévé Csillagász obszervatórium

A régi és az új hely

Mint azóta megtudtuk, itt a csillagászok obszervatóriuma volt, meteorológiai állomás nem.

A bajai meteorológiai állomás hivatalos besorolása észlelő nélküli szinoptikus állomás, ami azt jelenti, hogy emberi beavatkozás nélkül méri és továbbítja az aktuális időjárás legfontosabb jellemzőit óránként. Ennek megfelelően jól felszerelt műszerparkot találtunk, sőt az átlagosnál több mérőműszert.

A műszerkert Műszerkert

A hőmérőház és közvetlen környezete

Az adatgyűjtés "lelke" a MILOS-500-as műszer, ez fogadja az egyes szenzorok által mért jeleket, tárolja és feldolgozza őket. Megtalálható itt a szinoptikai állomásokra jellemző szokásos műszerkert: hőmérő és nedvességmérő (méghozzá a hagyományos Stevenson-féle fa hőmérőházban), billenőedényes csapadékmérő, radiációs minimumhőmérő. Megtalálható itt a nagyméretű Fuess-féle szélíró is, bár használaton kívül van.

Az OMSZ-on kívül a csillagászok is saját meteorológiai méréseket végeznek, a nagy épület tetején található mini műszerpark az ő tulajdonuk, és ők kezelik. Az adataik megtalálhatóak a Bajaobs.hu oldalon, nappali és éjszakai webkamera élő képeivel együtt.

MILOS-500 automata Hőmérőház Gammadózis

Műszerek az állomáson

Levegőkörnyezeti méréseket is folytatnak itt: megtalálható egy globálsugárzás-mérő és egy gammadózis-érzékelő, aminek az adatait megtalálhatjuk a met.hu-n.

Egyébként az egész létesítmény olyan jellegű volt, mint egy volt katonai bázis, erre utalt az épületek közötti betonlapokból kirakott úthálózat, illetve az udvaron álló hatalmas, kopott antenna. Ez 2005. környékén került ide, és meteorészleléshez használja egy amatőrcsillagász csoport.

Antenna

Régi orosz katonai antenna


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Sziasztok! Írjatok ,legyetek szívesek, egy levelet a fenti címre. Szeretnék néhány dolgot pontosítani a bajai állomással kapcsolatban.

  • Nagyon szeretem Baját ott laktam csak féléve költöztünk el innen

Címkék: Baja | Bács-Bodrog vármegye | meteorológiai állomás |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció