Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékBadacsonytördemic - Kárpát-medence útikönyv

Badacsonytördemic

Badacsonytördemic

Badacsonytördemic megközelítése, fekvése:

A település a Badacsony nyugati lejtőjénél található, a Tapolcai-medence déli részén. Megközelíthető a Budapest-Tapolca között közlekedő személyvonattal, illetve a Balaton északi oldalán futó 71-es útról Badacsonyörs után jobbra lekanyarodva.

Badacsonytördemic története:

A község területe már a bronzkorban lakott volt, de első írásos említése 1297-ből származik Terra Turdemiz néven. A középkorban nemesek lakták, erre utal korábbi elnevezése is (Nemestördemic).

Badacsonytördemic

A török hódoltság ideje alatt teljesen elpusztult, elnéptelenedett, 1696-ig nem is említik, ekkor viszont 17 nemes portáját nevezik meg. Nemesi falu jellege 1848-ban szűnt meg, majd a település új virágkora a Budapest-Tapolca vasútvonal kiépítésével, 1908-tól kezdődött. 1950-ben nevét Nemestördemicről Badacsonytördemicre változtatják. Ekkor a szomszédos Badacsonytomajhoz csatolták, ami egészen a rendszerváltozásig visszavetette fejlődését.

Badacsonytördemici utcakép Badacsonytördemici utcakép

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció