Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Meteorológiai állomások
Bábahalma: Meteorológiai állomás és radar - Kárpát-medence útikönyv

Bábahalma: Meteorológiai állomás és radar

Bábahalma: Meteorológiai állomás és radar

Megközelítése:

A bábahalmi meteorológiai állomás és radar a település fölé magasodó domb tetején található, 523 m tengerszint feletti magasságban. Megközelíteni a 14A sz. útról Bábahalma felé kanyarodva, még jóval a település előtt jobbra letérve, a domb teteje felé vezető földúton tudjuk, vagy gyalogosan a falu felől "torony iránt".

Bábahalma: Radar

Az állomásról:

A legtöbb romániai állomáshoz hasonlóan itt is Vaisala MAWS-301 automaták végzik a mérések nagy részét. Az állomás érdekessége az itt található, Lockheed-Martin amerikai cég által gyártott NEXRAD WSR-98D típusú csapadékradar.

Bábahalma: Radar Bábahalma: Műszerkert

Ez egy S sávú radar, amely 8-15 cm hullámhosszon működik, 2-4 Ghz-es frekvenciával. Ez a hullámhossz és frekvencia lehetővé teszi, hogy közeli és távoli időjárási megfigyeléseket végezzen.

Bábahalma: Műszerkert

Romániában 5 db S sávú (Barnova, Medgidia, Dicsőszentmárton-Bábahalma, Nagyvárad és Temesvár) és 4 db C sávú (Ignis-Nagybánya, Nagyvárad, Craiova és Bukarest térségében) meteorológiai radarállomás található.

Magyarországon 3 db C sávú Doppler-radar működik (Budapest, Nyíregyháza-Napkor, Pogányvár), és Szentes közelében terveznek építeni egy negyediket.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Adatok a meteorológiai állomásokról: http://search.babylon.com/web/radar+pog%C3%A1nyv%C3%A1r?mntrId=c8a58f550000000000000015af3871a1&affID=100474&babsrc=SP_ss

Címkék: Bábahalma | Kis-Küküllő vármegye | meteorológiai állomás | Radarállomás |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció